Mekka českých geodetů dobyta. Příště vyrazíme na Moravu

Také druhé setkání s vámi, čtenáři National Geographic, v rámci naší letní soutěže, v jejímž rámci navštěvujeme zajímavá místa Česka, potvrdilo, že časopis se žlutým rámečkem berete skutečně za svůj. Tentokrát čekali zástupci redakce na místě s podivným názvem: Locus perennis.

Letní soutěž NG s názvem Locus perennis.
Letní soutěž NG s názvem Locus perennis.
Zdroj: Míla Křížek

Čtenáři, kteří na setkání dorazili, již vědí, pro vás ostatní krátké vysvětlení: tzv. Věčné místo (někdy zcela chybně označované za střed Evropy) je jednou z nejvýznamnějších technických památek u nás. Nachází se západně od jihočeského městečka Lišov v blízkosti odpočívadel u hlavní silnice vedoucí z Českých Budějovic do Třeboně.

Letní soutěž NG s názvem Locus perennis.

A čím že je vlastně tak významné? Jedná se o jeden z hlavních nivelačních bodů republiky, Mekku všech českých geometrů a geodetů, a je považován za místo celostátního a celoevropského významu. Má také zajímavou historii: na konci 19. století budoval Vojenský zeměpisný ústav Rakouska-Uherska síť výškových bodů potřebnou pro co nejpreciznější mapování. Jedním ze sedmi základních bodů na území celé říše se stal i ten lišovský – z původních sedmi jediný, který se nalézá na území naší republiky.

Těšíme se na další setkání Velké letní hry National Geographic v srpnu. Zatím prozradíme jen, že se uvidíme na Moravě. Podrobnosti najdete týden před akcí ZDE.