Dolomity – kamenné srdce světa

Pravidelní čtenáři National Geographic si možná vzpomenou na reportáž o Dolomitech, která se v české verzi časopisu (ve spolupráci s německou a italskou edicí NG) objevila před několika lety. Nyní fotograf Georg Tappeiner přiváží do Prahy výstavu svých fotografií pod názvem Dolomity – kamenné srdce světa, která na reportáž přímo navazuje.

Zdroj: Georg Tappeiner

Georg Tappeiner si stále živě pamatuje noc, kdy vyfotil Pale di San Martino: „Byla velká zima a padající hvězdy se honily po obloze a třpytily se, jako kdyby je někdo zapálil sirkou. Byla to letní noc, stejného roku, kdy UNESCO zařadilo Dolomity do Seznamu světového kulturního dědictví." Tím připomíná dlouhý a složitý postup, kdy Centrum světového kulturního dědictví UNESCO každoročně rozhoduje, jaké archeologické lokality, památky, umělecká díla, přírodní památky, krajiny nebo města budou přidány do Seznamu světového kulturního dědictví.

Dolomity byly zapsány do tohoto seznamu v červnu roku 2009 pro jejich „výjimečnou přírodní krásu", a protože představují historii země. Jejich geologický původ skutečně přispěl k tomuto výběru. Před „pouhými" 230 miliony let, tam, kde se teď nachází Monti Pallidi, byl v prehistorickém moři Thetis obrovský korálový útes. V těchto místech se dnes nacházejí podle slov Reinholda Messnera „nejhezčí hory na světě".

Zdroj: Georg TappeinerFotograf Georg Tappeiner původem z Merana prozkoumal po zemi a vzduchem jedinečnou krajinu těchto hor a svým fotoaparátem Hasselblad zachytil snímky, které současně přenášejí archaickou sílu a poetiku. Fotografie představené na výstavě tak ukazují krásu Dolomit a zdůrazňují nutnost zachování jejich mimořádnosti. Toto je myšlenka důležitého poslání, na které se zakládá National Geographic Society: inspirovat lidi, aby chránili planetu.

Fotografie představené na výstavě ukazují krásu Dolomit a zdůrazňují nutnost zachování jejich mimořádnosti.

Výstava fotografií Dolomity – kamenné srdce světa, která se koná pod záštitou Italského velvyslanectví v Praze, Fondazione Dolomiti – Dolomiten – Dolomites UNESCO a pravé italské zmrzliny Sani, se pro veřejnost otevře ve výstavní síni pražské Novoměstské radnice od 4. do 29. května vždy od 10 do 18 hodin (kromě pondělků).