Jižní Tyrolsko: Místo, kde se potkává to nejlepší ze Středomoří a Alp

KOMERČNÍ SDĚLENÍ: Pokud jeden obrázek vydá za tisíc slov, fotografie téměř jakéhokoliv místa v Jižním Tyrolsku/Südtirol pak vydá na celý román. Představte si scénu, ve které se horské masivy odrážejí v průzračných jezerech, zářivě zelené louky se zdobí vesnickými kostelíky a údolí obklopují romantické vinice. Máte to před očima? Tak už jenom stačí popadnout batoh, nazout pohodlné boty a vydat se na některou z turistických tras. V tomto severoitalském regionu jich najdete na 13 000 kilometrů.

Jižní Tyrolsko čeká, až objevíte jeho tvář.
Jižní Tyrolsko čeká, až objevíte jeho tvář.
Zdroj: IDM Südtirol/Daniel Geiger

Pár krůčků do historie

Jižní Tyrolsko je nám blíž, než se může zdát. Nemluvíme jenom o vzdálenosti, ale určitě stojí za zmínku, že do Bolzana/Bozenu (hlavního města regionu) je to z Prahy 650 kilometrů. Za pár hodin jízdy tak můžete dýchat svěží alpský vzduch.
S Jižním Tyrolskem ale sdílíme i společnou historii. Před první světovou válkou bylo stejně jako my součástí Rakouska-Uherska. A po několika historických peripetiích je Jižní Tyrolsko v současnosti vzorem pospolitosti mezi národnostmi (62 % procent obyvatel je Němců, 23 % Italů a 4 % Ladinů).

Celý den v pohybu

Přestože v Jižním Tyrolsku najdete řadu míst, na které se vyplatí vydat po stopách historie, pustíme se i do zanechávání vlastních stop. Tento region je přímo stvořen k objevování, ať již se na cestu vydáte po svých nebo třeba na kole. Cyklistika a pěší turistika se v Jižním Tyrolsku vyplatí nejen v Dolomitech, ale také v oblasti Ortleru nebo ve vinařských regionech.

Zdroj: PRZdroj: IDM Südtirol/Daniel Geiger

Symbolem jihotyrolských Dolomit, pohoří zapsaného mezi památky UNESCO, je dechberoucí skalní útvar Drei Zinnen. Pokud si jej chcete užít ze všech stran, vydejte se na cestu kolem něj. Ujdete 9,5 kilometrů, dostanete se do výšky 2 452 metrů a cesta vám zabere asi 4 hodiny. Začít můžete u horské chaty Auronzohütte/Rifugio Auronzo a připravte se na celkové převýšení 439 metrů.

Zdroj: IDM Südtirol/Thomas GrünerZdroj: IDM Südtirol/Daniel Geiger

Turisty, které láká náročná ferratová stezka, určitě uspokojí Via Ferrata Tridentina at Pisciadù, která je jednou z nejoblíbenějších ferratových stezek u horského masivu Sella. Dostanete se po ní až na náhorní plošinu, ze které jsou krásné výhledy na Alta Badii.

Návštěvníkům Dolomit, kteří radši šlapou do pedálů, je k dispozici 4 600 kilometrů značených cyklostezek pro silniční a horská kola v nejrůznějších stupních obtížnosti. Velmi populární je okruh kolem masivu Sella. Je dlouhý 51,1 km a označován je jako středně těžký, se stoupáním 8 až 10 %. Chcete spíše něco snadnějšího pro cyklovýlet celé rodiny? Na stránkách destinace si vyberete podle několika kritérií tu pravou trasu právě pro vás. A najdete tam i další tipy na pěší turistiku nebo horolezectví a vodní sporty.

Ideálním zakončením aktivního dne je skok do jezera Kalterer See, nejteplejšího jezera v Alpách, nebo odpočinek u jednoho z průzračných horských jezer.

Zdroj: PRZdroj: IDM Südtirol/Helmuth Rier

Večery nad talířem

V Jižním Tyrolsku se mísí středomořská, tyrolská a ladinská kultura. To se odráží nejen v místních jazycích a architekuře, ale i v jídle. Místní kuchyně tak nabízí to nejlepší ze všech tří světů. Zlatou tečkou za aktivním dnem je večeře v některé z vyhlášených místních restaurací. Nebo spíš zlatou hvězdičkou, protože místní restaurace mají celkem 23 michelinských hvězd, udělených 18 restauracím. A to je nejvyšší počet v celé Itálii.
Zdroj: PRZdroj: IDM Südtirol/Stefano Scats

Anebo si v některé vesnické hospodě dejte místní špek a zapijte ho vyhlášeným vínem. V Jižním Tyrolsku je více než 300 slunečných dní v roce a toto výjimečně teplé klima s chladnými nocemi, v kombinaci s čerstvým vzduchem, křišťálově čistou vodou a půdou bohatou na minerály zajištuje ideální podmínky pro výrobu vína. A to, že zde roste opravdu do kvality, potvrzuje skutečnost, že 98 procent zdejšího vína se produkuje v souladu s přísnými předpisy označení DOC (známka kontrolovaného původu).

Zdroj: IDM Südtirol/Frieder BlickleZdroj: IDM Südtirol/Thomas Grüner

Hory, dobré jídlo a víno, to už vydá na hezký obrázek. Pokud byste si takových obrázků chtěli prohlédnout víc, navštivte facebookovou stránku Jižního Tyrolska.