Výstava: 100 let národních parků USA

KOMERČNÍ SDĚLENÍ: Spisovatel Wallace Stegner nazval americké národní parky "tím nejlepším nápadem, jaký jsme kdy měli". Od roku 1916 tento nejlepší nápad rozvíjí organizace National Park Service. K příležitosti stého výročí organizace se koná výstava prezentující příběh a historii národních parků.

Andrew Richard Hara: Národní park Havajské vulkány
Andrew Richard Hara: Národní park Havajské vulkány
Zdroj: www.jakobychtunebyl.cz

Neexistuje lepší způsob, jak oslavit sto let National Park Service, než vyrazit do přírody. Hned druhým nejlepším nápadem je navštívit výstavu 100 let národních parků v USA.

Díky výstavě objevíte místa jako Yellowstone nebo Yosemite, ale i fascinující příběh historie národních parků a jejich zakladatelů. Pro americké národní parky jsou totiž důležité nejen místopisné názvy, ale i jména jejich objevitelů a tvůrců, jako je Galen Clark, John Muir a Theodore Roosvelt. Díky těmto pionýrům ochrany vzácných území se americká myšlenka zřizování národních parků záhy přenesla přes oceány do všech koutů světa. Národní parky a jejich počet od té doby bují jako divoká fauna a flora v nich.
Dylan Furst: Národní park GlacierZdroj: www.jakobychtunebyl.cz S výstavou 100 let národních parků USA se vydáte přímo do srdcí míst, která stála na samém počátku celosvětové institucionální ochrany přírody, a která pomohla střežit tisíce dalších nejkrásnějších míst naší planety. Do míst, díky kterým zachováváme to nejcennější pro lidstvo, přírodu.
Morgan Phillips: YellowstoneZdroj: www.jakobychtunebyl.cz Díla od nejlepších světových fotografů vám pomohou zapomenout na všední starosti a ponořit se do objevování poselství, které je pro nás v přírodě přichystáno.

Jimmy Chin, Pete Souza, Corey Rich, Christin Healey, Andrew Richard Hara, Mike Seehagel, Taylor Burk, Vincent James, Crystal Brindle, Taylor Franta, Šimon Trnka, Rachid Dahnoun, Michael Ver Sprill, Andrew Struder. To je výčet autorů, díky nimž budete okouzleni přírodou stejně jako John Muir ve více než 145 let staré knize Mé první léto v Sieře Nevadě. Její přečtení je mimochodem třetím nejlepším nápadem, jak oslavit výročí amerických národních parků.

Výstavu lze navštívit v brněnské Industře až do 19. února. V Praze pak výstava startuje 15. března v holešovickém Vnitroblocku.
Další informace k výstavě najdete na www.jakobychtunebyl.cz
Výstava 100 let národních parků USA Zdroj: www.jakobychtunebyl.cz