Alpské vesnice, Eiffelova věž i Londýn – všechno Made in China

Číňané milují Evropu, a tak se jí rozhodli postavit u sebe doma. Podívejte se, jak se jim to povedlo.

Zdroj: archiv

Nejdříve se stavěly zmenšené repliky, ale architekti v posledních letech postoupili ještě dál. V Číně už léta staví věrné kopie měst a čtvrtí z celého světa. Takové bydlení je určeno hlavně pro střední vyšší třídu a zdá se, že má velký úspěch. Nové a nové projekty rostou jako houby po dešti. 

Ne všechny projekty jsou úspěšné – někdy zůstávají budovy i ulice prázdné, a stávají se spíš atrakcí pro turisty nebo Číňany samotné. Například Anting; replika německého města a sídlo automobilky Volkswagen u Šanghaje, nabízí mnoho (muzeum aut, spoustu kaváren, restaurací a domů, atrakcí a podobně), ale chybí tam lidé…

Nejvíce těchto projektů vyrostlo blízko Šanghaje. Projekt byl spuštěn v roce 2006 a je součástí programu z roku 2004 s ambiciózním plánem, který prozrazuje vlastní název – One City, Nine Towns (Jedno vělkomněsto, devět měst): Je určen pro 10 000 obyvatel, pro které se staví obytné komplexy ve stylu evropských měst. Má jít o švédské, anglické, italské, španělské, americké, holandské, německé a tradiční čínské město. Devátým v řadě je Lingang, který se nachází o něco dál, a má být ekologickým prostorem obklopujícím obrovské jezero. Městské komplexy jsou plánovány mezinárodními architekty a všechny by měly být ekologicky udržitelné. 

Stará Anglie à la Čína

Thames Town (Město na Temži)  je, jak už název napovídá, kopií Velké Británie. Uvidíte zde typické červené telefonní budky, ulice se jmenují High Street, Oxford Street a hlavně místem protéká umělá řeka, Temže. Město hlídají strážníci v typických červených uniformách.

Thames Town je, stejně jako podobné projekty, oblíbenou destinací svatebčanů a novomanželů – kvůli fotografiím, které v Číně jinde už nepořídí. Navzdory poměrně masivní kampani se byty nezaplnily, a lidé sem jezdí spíš na výlety. Život zde ale příliš nepulzuje.

 

Hallstatt aneb Jako přes kopírák

 

Nedávno médii proběhla zpráva o „zkopírování“ města Hallstatt. Obyvatelé města, které je součástí světového dědictví UNESCO, se to dozvěděli zcela náhodou. Idylická vesnička s krásnými scenériemi v okolí zaujala čínské architekty natolik, že se ji rozhodli celou docela přesně zkopírovat a vystavět ve své zemi.

Necelých 800 obyvatel rakouského městečka však tuto zprávu nepřijali zrovna nadšeně, protože o plánu a výstavbě neměli vůbec tušení. Čínští architekti se dokonce rozhodli vystavět i jezero, které se u Hallstattu nachází. 

Eiffelovka není jen jedna

 

Číňané umí nemožné. Dokázali postavit i přesnou repliku Eiffelovy věže, vysokou 108 metrů (jen tak mimochodem, postavili si ji vedle kromě Vítězného oblouku a světoznámé fontány ze zámecké zahrady ve Versailles).

Čínské rodiny tak mohou navštěvovat světová velkoměsta a neopustit svou zemi. Je však otázkou, zda je to výhoda, nebo nevýhoda. V okolí věže jsou vystaveny vily v evropském stylu, kde by mělo najít svůj domov až 100 000 lidí. Víc jak 2 000 lidí už zde bydlí.

 

Obchodní centrum, nebo italská renesance? 

 

Italská vesnice (Florentia Village) vyrostla uprostřed industriální zóny mezi Pekingem a přístavem Tianjin. Komplex o rozloze 14 akrů je plný kolonád, piazzet včetně kolosea a Grand Canalu s gondolami a vším, co k tomu patří. Je to však přece jenom trošku jiná Itálie – jde totiž o luxusní outlet a obchodní centrum… Více se o italské vesnici dočtete zde.

 

 

Jako v surrealistických dílech Salvadora Dalího

Čínská střední třída asi miluje moře a atmosféru přímořských měst. Ne všichni si však mohou dovolit letět až do Evropy, a tak se jedna z mnoha architektonických firem rozhodla chopit příležitosti a postavit přímořské městěčko na čínském pobřeží.

V příštích 8 letech chce vybudovat obří letovisko pro desítky tisíc obyvatel nedalekého města Zhangzhou. Mezi nákupními třídami a obchodními centry bude „opravdová“ středomořská vesnice, replika Cadaques, oblíbeného místa odpočinku malíře Salvadora Dalího. Co by tomu asi tak umělec dnes řekl? Developeři v tomto případě zvolili jinou strategii než v případě Hallstattu. Delegace ze Zhangzhou navštívila španělskou vesnici a své záměry před lidmi a starostou neskrývala.

Všechno si fotografovali, měřili a ptali se na stovky otázek,“ popisuje Valenti Serinana v místního stavebního úřadu. „Chtěli vědět všechno, jak byly domy postavené, jak přesně vypadají vevnitř a přesné klesání ulic… A zajímali se i o kostel.“ I muzeum Salvadora Dalího bude úplně stejné

V Číně můžete vidět třeba i Barcelonu a další fragmenty Evropy. A rozjíždí se mnoho dalších projektů. Co jim říkáte? Chtěli byste také v Evropě mít třeba Peking nebo Tokio?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články