Androidi míří mezi lidi. Thespian žije v liberecké iQLANDII

Čas mluvících robotů, přirozeně se pohybujících mezi námi, přichází. Díky svému naprogramování mohou pomáhat na letištích nebo provázet po muzeích. Ojedinělé setkání se světem budoucnosti je dosud možné pouze v patnácti zemích světa. A jednou z nich už je i Česká republika, robot Thespian je prvním exemplářem svého druhu ve science centru iQLANDIA

Androidi míří mezi lidi. Thespian žije v liberecké iQLANDII
Androidi míří mezi lidi. Thespian žije v liberecké iQLANDII
Zdroj: archiv

„Dobrý den, jak se dnes máte?“ uvítá příchozího robot a svůj pozdrav doprovodí rozmáchlým gestem. Dokáže také sledovat člověka i jeho pohyb, používá mimiku v obličeji – úsměv i pláč. Thespian připomíná člověka i tím, jak vypadá. Je 175 centimetrů vysoký a váží 33 kilogramů. Na každé ruce pět prstů, paže i nohy ohebné v kloubech. Designéři robota nezapomněli ani na detaily v obličeji.

Tehspian

Thespian je výsledkem nejmodernějších technologií, iQLANDII stál přes dva miliony korun. Umělá inteligence u něj ale využita není. Všechny jeho schopnosti jsou naprogramovány, obavy z možné robotické vzpoury známé ze scifi literatury a filmů tak v tomto případě nejsou na místě.

To, co Thespian udělá, řídí člověk speciálním interaktivním displejem. Na něm si navolí, co chce, aby robot dělal a říkal. Sestaví si vlastně takový krátký film a robot pak plynule plní jednotlivě zadané pokyny.

iQLANDIA otevřela na konci března v Liberci a robot Thespian je jedním ze stovek interaktivních exponátů, které si zde můžete vyzkoušet na vlastní kůži. K dalším atrakcím patří např. simulátor zemětřesení nebo stroj času. Víc o robotovi i science centru lze najít na stránkách www.iQlandia.cz.

 

Související články