ANIMACE: Všechny větry Ameriky na jednom videu

Vítr je nudný. Není vidět, jen honí mraky na obloze a občas způsobí nějakou nehodu. Omyl – po zhlédnutí následující animace už na vítr nikdy nebudete pohlížet stejnýma očima…

ANIMACE: Všechny větry Ameriky na jednom videu
ANIMACE: Všechny větry Ameriky na jednom videu
Zdroj: archiv

Mapování počasí není žádná hračka. V České republice ho monitoruje 54 stanic, ve Spojených státech je těchto pracovišť 1200 – pokud vás zajímá seznam, tak je TADY. Když se údaje z nich shromáždí a proženou speciálním programem, dostanete výsledek, který připomíná umělecké dílo.

Podívejte se na video ukázku:

Vizualizaci má na svědomí Nicolas Garcia Belmonte; vytvořil animaci, v níž využil data z meteorologických stanic americké National Weather Service. Pochopitelně nezobrazil všechny údaje, které tyto meteorologické stanice sbírají – chtěl ukázat jen sílu větru a teplotu vzduchu.. 

Krása v chaosu

Vizualizace zobrazuje směr (směr úsečky) a sílu (poloměr kruhu) větru a také teplotu (barva) vzduchu. To všechno v průběhu 72 hodin a s využitím dat všech 1200 meteorologických stanic na území USA. Když se video rozjede, spustí se fantasticky chaotická podívaná! 

Celou vizualizaci najdete na této webové adrese: Pozor, některé prohlížeče (např. u nás Chrome) tuto aplikaci nepodporují. Pokud se vám to nepodaří, nezoufejte, i samotné video je dost působivé…

Na videu, kde autor svůj program představuje, se věnuje také místu, kde vítr vane vůbec nejrychleji – hoře Mount Washington. Toto místo je už 76 let největrnější oblastí Země – rekordně dosahuje až rychlosti 372 kilometrů za hodinu.

 

Nicolas Garcia Belmontepodobných animací už vytvořil více. Například tyto:

Lety leteckých společností po světě
Změna teploty povrchu Země
Vizualizace amerického rozpočtu

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články