Auta blízké budoucnosti budou z hořčíku

Největší americká automobilka General Motors se domnívá, že její inženýři a vědci učinili velký krok směrem k širšímu využití hořčíku při výrobě automobilů.

Auta blízké budoucnosti budou z hořčíku
Auta blízké budoucnosti budou z hořčíku
Zdroj: archiv

Součástky z tohoto lehkého kovu by měly zajistit nižší hmotnost vozů, a tím i nižší spotřebu pohonných hmot. Hořčík je o 75 procent lehčí než ocel a o třetinu lehčí než hliník. "Hořčík nám umožní snížit hmotnost některých plechů, a zlepšit tak využití paliva i ovládání a výkon automobilů," řekl agentuře Reuters inženýr GM Paul Krajewski.

Auto na vzduch – budoucnost lidstva, nebo blábol?

Americký automobilový průmysl nyní hledá cesty ke snižování spotřeby pohonných hmot. Podle nových norem administrativy prezidenta Baracka Obamy se bude muset spotřeba nových automobilů prodávaných ve Spojených státech do roku 2025 snížit téměř na polovinu.

Obamova vláda tvrdí, že díky její regulaci ušetří spotřebitelé za pohonné hmoty během životnosti nového vozu koupeného v roce 2025 v průměru 8000 dolarů (154.000 Kč). Kritici opatření včetně republikánského prezidentského kandidáta Mitta Romneyho naopak poukazují na to, že uměle urychlované zavádění nových technologií bude mít za následek takový růst cen nových vozů, že se tím smažou jakékoli úspory u pump.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články