Azurové okno je minulostí. Unikátní skalní útvar se zřítil do moře

Druhý největší maltský ostrov Gozo přišel o svoji ikonu. Nejkrásnější místo západního pobřeží, kde mořské vlny dokázaly vytvořit spoustu zajímavých tvarů, je od středečního rána minulostí. Aktuální foto uvnitř článku.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Azurové okno (Azure Window) se stalo jedním z nejznámějších a turisty obdivovaných míst v Evropě. Okno tvořilo skalní pilíř o průměru 40 metrů, který podpíral skalní římsu 100 metrů dlouhou a 20 metrů vysokou.

Dobře se vědělo, že se pozoruhodný přírodní jev, který se objevil i v kultovním seriálu Hra o trůny, pomalu rozpadá. Potvrdila to i geologická studie z roku 2013. V roce 2016 se pak vláda rozhodla zakázat procházky po mostě pod hrozbou pokuty ve výši 1500 Euro.
'Srdcervoucí,' vyjádřil všechny emoce jedním slovem předseda maltské vlády Joseph Muscat.Zdroj: REUTERS/Darrin Zammit LupiVápencová skalní brána nakonec nezvládla silnou bouři, která se prohnala ve středu ráno, a zřítila se. „S hlasitým burácením se doslova zhroutila do vody," popisuje turista, který mohl jako jeden z posledních vidět Azurové okno v celé jeho kráse.
Turisté zklamaně odcházejí z místa, které už je jen vzpomínkou na přírodní úkaz.Zdroj: REUTERS/Darrin Zammit LupiZpráva se okamžitě rozletěla do světa. Ze všeho nejvíc však zasáhla místní. K situaci se okamžitě začali vyjadřovat i přední politici. „Je to smutný den pro Maltu. Právě jsme ztratili ikonu přírodních krás naší země," prohlásil například politik Simon Busuttil.

Mohlo by vás zajímat: