Bílí lvi jsou neobvyklou hříčkou přírody. Jak přežívají, když je zářivá barva vždycky prozradí?

Bílí lvi jsou v divoké přírodě ohroženi. Není divu, jejich zářívá bílá barva je prozradí na hony daleko. Jak to, že někteří jedinci přesto přežijí?

Zdroj: Viasat Nature

Vše, co v africké buši neobvykle a nápadně vyniká, je často eliminováno predátory s ostřížím zrakem. Jak se daří bílým lvíčatům přežít? Osud jim nebývá nakloněn. 80 % novorozených lvíčat se nedožije dospělosti.

Bílé vrány

Nejdůležitější výhodou je jejich charakter: mláďata jsou divoká a bojují o to, co chtějí.To je u lvíčete velmi důležitá vlastnost. Bílí lvi jsou totiž při lovu (a koneckonců nejen při něm) ve výrazné nevýhodě, barva jejich srsti je neklamně prozradí. Mláďata i někteří mladší dospělí lvi jsou čistě bílí a nemají na sobě drobné skvrnky, tak jako pískově zbarvení lvi.

A tak se odvíjí i život jedné malé rodinné smečky sestávající nejen z bílých lvíčat, ale i z jejich ochranitelské, pískově zbarvené matky a její sestry, která má rovněž dvě vlastní stejně zbarvená mláďata. Seriál sleduje tuto lví rodinu při putování divočinou jihoafrického Krugerova parku - bojují o přežití "jako lvi" a snaží se vyhýbat hrozbám. Poslední dvě bílá lvíčata, která se zde narodila před dvěma lety, totiž zabila jiná lví smečka před dovršením věku šesti měsíců.

Zdroj: Viasat Nature

Aby smečka přežila, musí lvice naučit svá mláďata lovit a ukázat jim, nakolik jsou dovednosti a
charakter rodičů důležité při výchově z bezmocných mláďat ve velké lovce. Smečka se specializovala na lov buvolů - překvapivě - jsou to jedni z nejnebezpečnějších kořistí. Jak dopadne jejich příběh? Dokážou lvice mláďata ubránit i před samci, kteří se neodvratně blíží?

Přestože jsou vzácní, jsou občas hlášeni v Timbavati v jižní Africe. Jejich celkový počet se odhaduje na několik stovek jedinců na celém světě. Jejich neobvyklé zabarvení je dáno recesivním genem. Obě lvíčata jsou samice - narodily se v květnu 2009. Hned po narození čelily velkému stresu, otec smečku záhy opustil (zřejmě uhynul v souboji s rivalem). Smečka si musela vystačit bez samce a opustila nebezpečné teritorium - bílá mláďata jsou snadným terčem… 

Související články