Blechy velké jako prst sály krev dinosaurům

V Číně vědci našli zkamenělé obří blechy. Paleontologové u nich objevili podivuhodné mechanismy, které umožňovaly vysávat krev i těm největším zvířatům všech dob.

Blechy velké jako prst sály krev dinosaurům
Blechy velké jako prst sály krev dinosaurům
Zdroj: archiv

Blechy, které žijí v současnosti, se plazům vyhýbají. Živí se jen na teplokrevných tvorech se srstí nebo peřím. Tak proč byly pravěké blechy tak velké, když největší savci byli tehdy velcí asi jako králík? 

Fosilie nalezené v čínském Ningčengu zachovaly opravdové bleší obry. Zatímco největší dnes žijící blechy měří asi 3 milimetry, ty pravěké měly na délku 2,06 centimetru.

To se týká jenom samic, samci byli asi poloviční. Tyto blechy byly vyzbrojené hrozivými kusadly schopnými prokousnout i tu nejsilnější kůži. Na druhou stranu jim chyběly typické bleší skákavé zadní končetiny. 

Blechy velké jako vosa

Tato specializace o něčem vypovídá. Podle francouzského paleontologa Dr. Andreho Nela z Muzea přírodní historie v Paříži útočily tyto blechy na dinosaury, respektive na jeden konkrétní typ dinosaurů: „Tehdejší savci byli příliš malí na to, aby se na nich uživily tak velké blechy. Je tedy možné, že sály krev z opeřených dinosaurů.“ 

Není náhodou, že právě opeřených dinosaurů máme z míst, kde byly nalezené i obří blechy. Teprve tím, jak se savci vyvíjeli a nahrazovali vymírající dinosaury, se začaly měnit i blechy. A protože přesedlaly na menší cíle, musely se zmenšit i ony… „A tak se z nich staly ti tvorové, kteří způsobili v lidských dějinách ty nejhorší katastrofy," dodal Nel pro deník Daily Mail. 

Výzkum prováděli američtí výzkumníci z Kansasu; celkem při něm objevili devět fosílií. Výsledky své práce představili ve článku pro časopis Nature. Šéf výzkumníků, paleoentomolog Michael Engel v článku popsal i možný způsob, jak blechy útočily: „Zřejmě se skrývaly v trávě nebo na keřích, odkud se spouštěly na dinosaury pod nimi.“

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články