Bohatší pohlaví: Ženy budou už brzy vydělávat víc než muži

Amerika má novou kauzu – studii, která předpovídá, že muži budou mít v blízké budoucnosti menší příjmy než ženy.

Bohatší pohlaví: Ženy budou už brzy vydělávat víc než muži
Bohatší pohlaví: Ženy budou už brzy vydělávat víc než muži
Zdroj: archiv

Bude budoucnost patřit ženám?

Tento výzkum se týká jen Spojených států. Ale jak víme, USA dobu vždy o pár let předbíhají, je tedy víc než pravděpodobné, že tento trend zamíří i k nám. Podle předpovědí socioložky Lizy Mundyové bude už další generace žen vydělávat víc než jejich mužští kolegové. 

Podle výzkumu, který Mundyová zveřejnila v knize The Richer Sex (Bohatší pohlaví) už teď dvacetileté samostatně žijící ženy bez dětí vydělávají větší částky než průměrní muži. Autorka napsala: „Asi 40 procent pracujících žen dnes vydělává víc než jejich manželé. A jejich podíl stále stoupá.“ Podle Mundyové je budoucnost jasně nalinkovaná – profese jako právo, medicína nebo veterina budou ovládat ženy. 

Kdo bude vychovávat děti?

Ve své knize se feministická autorka věnuje tomuto problému z různých úhlů a přemýšlí i o důsledcích, jaké to bude mít na celou společnost. Podle ní tato změna přinese revoluci v tom, jak se seznamujeme, jak zakládáme domovy i jak vychováváme děti. Autorka se opírá o několik studií, například o loňskou vládní zprávu, která se věnuje výdělkům žen.

Nejdetailnější studie za posledních 50 let popisuje, jak se ženské platy stále více blíží platům mužů. Přestože ženy muže dohání ve vzdělání, stále zaostávají, co se týká bohatství. 

Právě vzdělání je podle vládní studie i podle Mundyové největším hybatelem změn. Ženy s vyšším vzděláním se později vdávají, a mají tedy více času věnovat se vydělávání peněz – zatímco ženy bez univerzitního vzdělání se v USA vdávají ve 26 letech, vysokoškolačky čekají až na třicítku. 

Velmi výrazně také přibývá žen, které se do manželského svazku nepouštějí vůbec.Ještě v roce 1970 bylo vdaných žen 72 procent, dnes je jich už jen 62 procent. Mundyová však zjistila, že sňatků žen s vysokými příjmy přibývá, zatímco ty s nízkými příjmy se vdávají čím dál méně. Podle ní „peníze přitahují peníze“ a chytré bohaté ženy tímto způsobem svůj kapitál ještě zvětšují.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články