Bombardování Země pokračuje ve dne v noci, ukazuje mapa NASA

Žhnoucí asteroidy se dostávají do hlavních zpráv poměrně zřídka. Málokdy jde o větší objekty a většinou uniknou pozornosti veřejnosti. Nová mapa NASA ukazuje poměrně hustou mapu vesmírného bombardování za posledních 20 let.

Mapa bolidů zaznamenaných mezi lety 1994 až 2013
Mapa bolidů zaznamenaných mezi lety 1994 až 2013
Zdroj: NASA/NEO

Na základě dat sebraných v rámci programu Near-Earth Object (NEO - Zemi blízké objekty), že mezi roky 1994 a 2013 prolétlo atmosférou 556 objektů různé velikosti - v noci jich bylo 255, v noci 301. Většinou se proměnily na ohnivé koule a jejich průlet se obešel bez jakýchkoli následků. 

Asi jedinou výjimkou byl desetitunový čeljabinský meteorit, který rozčísl oblohu nad Ruskem 15. února 2013 a neshořel v atmosféře. Exploze objektu s průměrem téměř 20 metrů následně zranila přes tisíc lidí a způsobila škody dosahující v přepočtu kolem šesti miliard korun. 

Asteroidy obíhající kolem Slunce jsou jakýmsi "odpadem" po zformování sluneční soustavy a dosahují různé velikosti. Některé z nich by mohly být považovány za méně významné planety. Během jejich oběhů se z nich odlamují kusy hornin, které se průletem atmosférou mění na meteoridy. Obvykle jde o velmi malé kousky ve velikosti od prachových částic po balvany. Některé z nich však dopadnou jako meteority i na Zem. 

NASA chce vyzkoušet přesměrování asteroidu

Ovšem hlavním zájmem vládního programu NEO jsou větší objekty, které by mohly představovat potenciální hrozbu pro hustě obydlené aglomerace nebo život na Zemi jako takový. 

Podrobné sledování má pomoci lépe vyhodnotit možné hrozby pro ochranu planety. Přestože jde o potenciální hrozbu, pravděpodobnost, že lidská civilizace skončí jako dinosauři, stále existuje a s časem i narůstá, protože lidstvo nemá kromě teoretických plánů žádnou reálnou strategii při hrozícím střetu s objektem, který by měl v průměru několik set metrů nebo i více.

Jedním z první kroků je mise Asteroide Redirect (ARM), kterou chce NASA prověřit možnosti přesměrování asteroidu z kolizního kursu se Zemí. Zatím je to trochu sci-fi, která má i nemálo kritiků, ale NASA chce v roce 2020 přesměrovat nějaké menší asteroidy na oběžnou dráhu kolem Měsíce, aby je mohli lépe prostudovat přímo astronauti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Související články