Božská částice je na dosah. V CERNu už jsou jí na stopě

Higgsův boson je hypotetická částice, která by mohla vysvětlit, proč vesmír vypadá tak, jak vypadá.

Božská částice je na dosah. V CERNu už jsou jí na stopě
Božská částice je na dosah. V CERNu už jsou jí na stopě
Zdroj: archiv

Božská částice je poslední kamínek, který chybí v mozaice vědeckého popisu vesmíru

Vědci z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) dnes zhodnotí dosavadní výsledky pátrání po takzvaném Higgsově bosonu. Podle serveru BBC News se jim podařilo při hledání hypotetické subatomární částice, která by měla dávat jiným částicím hmotnost, značně pokročit. Výsledky ale zatím nejsou natolik průkazné, aby bylo možné formálně oznámit nalezení bosonu. 

Nalezení této částice, která je posledním chybějícím článkem v takzvaném základním modelu částicové fyziky, je hlavním úkolem urychlovače v CERN. V urychlovači nyní probíhají dva experimenty, které po Higgsově bosonu pátrají nezávisle na sobě. Stefan Soldner-Rembold z Manchesterské univerzity označil dosavadní výsledky experimentů za výjimečné. "Během jednoho roku pravděpodobně budeme vědět, jestli Higgsův boson existuje. Zřejmě to ale nebude vánoční dárek," řekl. 

Higgsův boson je považován za jednu ze základních částic, které tvoří vesmír. Podle současných teorií jeho existence vysvětluje, jak ostatní základní částice získaly hmotnost. Vědci někdy přirovnávají existenci bosonu k večírku, na který dorazila nějaká celebrita. Když se zpráva o přítomnosti slavného člověka rozšíří, ihned ho obklopí fotografové a zájemci o autogram, a tím mu znemožní další pohyb po večírku - dodají mu hmotnost. Higgsův boson v tomto přirovnání představuje zvěst o přítomnosti celebrity. 

 

Proč je Higgsův boson tak důležitý?

Pokud by základní částice hmotnost nezískaly, vesmír by dnes vypadal zcela jinak. Částice by bez hmotnosti rychlostí světla létaly vesmírem a nikdy by se nevytvořily atomy, z nichž pak vznikaly hvězdy a planety. Existenci bosonu předpověděl v roce 1964 tým teoretických fyziků vedený Britem Peterem Higgsem. Při žádném experimentu ale zatím jeho existence nebyla prokázána. 

Vědci se snaží boson vytvořit v urychlovačích, kde proti sobě pouštějí paprsky protonů, které se srážejí rychlostí blízkou rychlosti světla. Pokud by se při takovém experimentu podařilo Higgsův boson vytvořit, podle odborníků by se rychle rozpadl. Jeho existence by se ale na grafech objevila jako ostrá špička nebo velký propad. 

Podle BBC News nyní vědci ve dvou nezávislých experimentech podobný úkaz na grafu zaznamenali. Pozorování ale nebylo dostatečně průkazné, aby změnu křivky nebylo možné vysvětlit pouhou statistickou odchylkou. Vědci tak podle serveru zatím nemohou potvrdit, že Higgsův boson skutečně objevili. 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články