Cesta do Peru a Bolívie za Syny Slunce

Cesta do Peru a Bolívie za Syny Slunce
Cesta do Peru a Bolívie za Syny Slunce
Zdroj: archiv

Miloši, právě právě jste se vrátil z velké meditační cesty po Egyptě – podělíte se s čtenáři o nějaký zajímavý zážitek?

Vždy je co objevovat, i když jsem byl v Egyptě už tolikrát… Ale tentokrát jsem cestoval se skupinou lidí, kterou jsem vedl nejen jako průvodce, ale i jako duchovní učitel a spisovatel – autor knihy Achnaton a Nefertiti, faraoni Slunce.

V Gíze

Cestujeme po místech, kam se lidé s cestovkami nedostanou a mohou zažít Egypt z úplně jiného úhlu. Jezdíme po energeticky velmi silných místech, kde meditujeme a aktivujeme pradávnou energii.

Měl jsem se take sejít v Achetatonu – dnešní Tell el Amarně - s významným britským egyptologem Barry Kempem, který mi již v minulosti poskytl cenné rady, ale i makety dávného Achetatonu pro moji knihu. Ten však musel narychlo odjet do Káhiry a tak jsem se sešel s jeho zástupkyní Annou Stevens, což bylo velmi mile setkání. Říkala, že zná moji knihu Achnaton a Nefertiti, faraoni Slunce z Facebooku a že už se těší, až bude přeložena do angličtiny. To mě pochopitelně potěšilo!

Po letech jsem se opět setkal s mým přítelem Násirem, což je šéf Turistické centrally v Tell el-Amarně. Setkání bylo více než dojemné.

Co chystáte nyní?

I když je Egypt mojí láskou a hlavním zorným úhlem, plánuji cesty i po jiných končinách naší nádherné planety Země. Na září a říjen plánuji velkou poznávací a meditační cestu do Peru a Bolívie.

Bolívie

 

Proč zrovna Peru a Bolívie?

Ve své knize 2013: Hvězdná brána k Novému věku píši hned v úvodní kapitole o kataklyzmatu před 12 000 lety a starověkých mořských civilizacích o shodných megalitických stavbách, které se nacházejí jak v Egyptě, tak i v Peru a Bolívii. Vždyť sami Inkové se nazývali – obdobně jako Egypťané – Synové Slunce.

Tyto stavby jsou skutečně architektonicky podobné?

Ano, jsou si velmi podobné. Jedná se o megalitické kvádry, vážící mnoho tun, které do sebe zapadají jako skládačka. Mnohdy nekončí v rozích staveb, ale jdou přes roh a končí až za ním. Neuvěřitelné! Tyto kvádry vypadají, jako by ani nebyly tesané, ale odlévané.

Jaká místa navštívíte v rámci této cesty?

Navštívíme tyto lokality: Lima, Paracas, Ica, Nazca, Arequipa, Colca, Puno, Uros, Amantani, Taquile, Desaguadero, La Paz, Rurenabaque, NP Madidi v Amazonii, Copacabana, Cuzco a Inca Trail, což je pěší čtyřdenní trek na Machu Picchu.

Cuzco

 

Navštívíte převážně samé archeologické lokality?

Kdepak. V programu naší poznávací a meditační cesty jsou jak archeologické lokality incké a předincké, tak i přírodní lokality jako například ostrovy Ballestas, planiny Nazca, kde mohou účastníci vidět ve vyprahlé poušti vyobrazení různých typů postav: kolibříka, opice, pavouka a ještě mnohem více. Budeme se pohybovat i v okolí města Arequipa s nádherným výhledem na tři vulkány – Misti, Chachani a Pichu Pichu.

Poté se přesuneme do údolí Colca, po cestě můžete sledovat úchvatnou krajinu obklopenou sněhovými vrcholky a mnoha kaňony. Navštívíme hned dva z nich – Colca a Cruz del Condor, kde budeme pozorovat kondory.

U jezera Titikaka navštívíme plovoucí ostrovy Uros a Amantaní. Nachází se zde více jak 40 ostrovů. Ostrůvky jsou tvořeny z několika otepí rákosu z rostliny zvané „totora“. Ostrov Amantani se nachází 36 km od přístavu Puno. Na ostrově žije několik místních obyvatel, které budeme moci pozorovat při jejich každodenní činnosti. Nebude chybět ani prohlídka ostrova Sun, kde navštívíte místo zvané Yumani (zahrada Inků).

Kromě archeologických lokalit jsou pak vyvrcholením naší cesty dvě místa: Národní park Madidi v Amazonském deštném pralese v Bolívii, kam se přepravíme letecky z hlavního města Bolívie La Paz a kde strávíme čtyři dny. A nakonec to bude Inca Trail na Machu Picchu.

Miloš Matula
Miloš MatulaAbsolvoval FAMU, je filmovým a hudebním producentem, spisovatelem, žurnalistou, duchovním učitelem a terapeutem, ale rovněž reklamním a PR specialistou. Dlouhá léta se zabývá alternativní medicínou, spiritualitou a meditací, kterou rovněž učí na svých seminářích v České republice i v zahraničí. Od útlého věku se zajímá o starověký Egypt a tento koníček vyústil v téměř pětadvacetileté studium "amarnského období" v Egyptě – tedy doby vlády faraona Achnatona a jeho manželky Nefertiti. V roce 2005 začal pracovat na scénáři plánované výstavy o Achnatonovi a Nefertiti v ČR. Z materiálů pro scénář nakonec vznikla jeho první kniha Achnaton a Nefertiti, faraoni Slunce, která vyšla v roce 2010. Poté vydal knihy rozhovorů Hvězdy ezoterického nebe I. - Kniha plná energie (2011) a Hvězdy ezoterického nebe II. - Kniha plná zdraví (2012). V roce 2008 poprvé odjel do Střední Ameriky, aby poznal potomky Mayů a seznámil se s učením a moudrostí jejich předků, které zúročil ve své nejnovější knize 2013: Hvězdná brána k Novému věku, která se zabývá nejen učením a tradicemi starověkých Mayů i jejich kalendářem, ale rovněž časovým zrychlením, starověkými civilizacemi a transformací vědomí v období let 1997-2026. Kromě poutavého textu vede autor v knize rozhovory s takovými veličinami, jako jsou Carl Johan Calleman – vědec a největší odborník na mayský kalendář, či aztécký šaman Xolotl. V současné době dokončil pohádku ze starověkého Egypta s názvem Zakletý ostrov.
 Další informace na www.milosmatula.cz

Jaký bude váš čtyřdenní program v Amazonii?

Poplujeme motorovou lodí po řece Beni. Během plavby uvidíme kaňon Bala a různé druhy zvířat. U břehu jezera Chalalán se projdeme v okolí naší lodge, během které se účastníci dozví zajímavosti o místních léčivých rostlinách.

Zažijeme noční procházku v pralese, kde budeme moci vidět místní obojživelníky, plazy, hmyz, tarantule, hlodavce, ptactvo a noční opice. Další den uskutečníme pěší safari podél tras Tapacare a Paraba, kde se dostaneme na nádhernou vyhlídku na jezero Chalalán, hory a prales Madidi. Poté sejdeme k jezeru, kde pro nás bude připraven výlet – plavba na kanoi při západu slunce.

Další den nás bude čekat celodenní procházka po cestě Anta, Wabucuro a Marimono k řece Eslabón. Během procházky budeme pozorovat místní faunu a floru, budeme mít možnost si zarybařit nebo si zaplavat v přírodních bazéncích. Budeme mít také možnost navštívit tradiční večerní show Quechua – Tacana s ukázkou tradičních tanců a hudby místní komunity Uchupiamonas. Na závěr našeho pobytu v Amazonii půjdeme k řece Tuíchi, odkud poplujeme lodí do Rurrenabaque.

Archeologické lokality jistě nevynecháte…

Určitě ne a jsou přirozenou součástí naší cesty. Jak už jsem zmínil, asi největším magnetem naší cesty bude pobyt v hlavním městě Inků Cuzco a výlety v okolí se závěrečnou cestou, zvanou Inca Trail na Machu Picchu.

Kromě inckých památek, které navštívíme zejména v Cuzcu, okolí a během treku na Machu Picchu, pojedeme také na ty starší, předincké. Jedná se nejen o již zmíněné planiny Nazca, ale zejména o lokality v Bolívii: Tiwanaku a Puma Punku. Jednáme rovněž o možnosti navštívit lokalitu Amaru Muru v Peru a mnohé další…

Jak byste přiblížil čtenářům Inca Trail?

První den budeme procházet kolem řeky Urubamba směrem k vesničce Miskay. Odtud na západ k ruinám Huillcaraccay, kde sestoupíme do údolí Kusichaca, kde se nachází poslední obydlená vesnice Wayllabamba (3100 m).

Další den budeme přecházet pásmo nejvyšší hory Warmihuanusca: brzy ráno začneme výstupem k Llulluchayoc, projdeme deštným pralesem až do výšky 3850 m.n.m., odkud budeme mít nádherný výhled na údolí. Čeká nás intenzivní výstup přes pásmo Warmihuanusca, projdeme kolem řeky a vegetace páramo až do výšky 4200 m.n.m. Poté sestoupíme do údolí k řece Pacaymayo (3600 m).

Třetí den bude sice nejdelší, ale nejzajímavější: uvidíme mnoho inckých ruin, které po cestě také navštívíme. První ruina, kterou navštívíme, bude necelou hodinu chůze z kempu – Runkuracay (3800 m). Po dalších 45 minutách dojdeme na vrchol Abra de Runkuracay (4000 m), následující sestup bude velmi strmý. Poté budeme pokračovat po kamenité cestě k Sayacmarca (3725 m), v překladu znamená „nedosažitelné město“.

Ruční tkaní v oblasti And

Dále sestoupíme do deštného pralesa, plného orchidejí, květin a kapradí. Budeme procházet tzv. inckým tunelem. Další ruinou, kterou navštívíme, bude Phuyupatamarca. Čeká nás sestup po několika stovkách schodů až do kempu Wiñay Wayna (3 km), který je zároveň naším posledním kempem před dosažení Machu Picchu.

Poslední den budeme vstávat velmi brzo, abychom došli k hlavní bráně Intipunku, kde zažijeme fascinující a nezapomenutelný východ slunce. Odtud budeme pokračovat dalších 45 minut až k ruinám Machu Picchu.

Pokud by se někomu zdálo fyzicky náročné vystoupat na Machu Picchu pěšky, existuje i jiná varianta?

Z Cuzca jezdí vláček na Machu Picchu, takže bychom případným zájemcům, kteří by si na trek netroufali, zajistili v Cuzcu náhradní program a poté by za námi přijeli vláčkem.

A jaké máte další plány?

V listopadu uskutečníme poznávací a meditační cestu do mayské Střední Ameriky v návaznosti na moji knihu 2013: Hvězdná brána k Novému věku, která se zabýva Mayi a jejich kalendářem, časovým zrychlením, starověkými civilizacemi a transformací vědomí v letech 1997-2026. Alesnažím se uspokojit i ty, kteří nemohou cestovat do zahraničí na mých workshopech a seminářích zde v ČR i na Slovensku.

Související články