Čeští vědci zřejmě objevili tajemství studené jaderné fúze

Náhodně odposlechnutá komunikace mezi šéfkou Úřadu pro jadernou bezpečnost Hanou Drbovou a ředitelem Ústavu pro jadernou fyziku, profesorem Janem Plkem naznačuje, že se českým vědcům podařil neočekávaný průlom a poprvé v dějinách lidstva spustili úspěšnou studenou jadernou fúzi.

Studená jaderná fúze je jako Svatý grál produkce energie.
Studená jaderná fúze je jako Svatý grál produkce energie.
Zdroj: dollarphotoclub.com

Úřad pro jadernou bezpečnost společně s ministerstvem průmyslu a společností ČEZ svolal na zítřek tiskovou konferenci a čekalo se, že zveřejní nějaké nové rozhodnutí k budoucnosti jaderné elektrárny v Temelíně. Záznam konverzace, který pochází z důvěryhodného zdroje, však naznačuje, že půjde o historickou událost, která významem přesahuje hranice České republiky.

Na nahrávce šéfka ÚPJB mimo jiné říká, „že to bude překvapení a velká akce (nesrozumitelné) fúzní za studena". Studená jaderná fúze je zatím něco jako mytický jednorožec světa energií, protože má kopírovat to, k čemu dochází na Slunci, ovšem při „pokojové teplotě" – tedy má při ní dojít ke sloučení lehkých atomových jader a uvolnění obrovského množství energie. Úspěšná studená fúze by přinesla lidstvu nevyčerpatelný, bezpečný a čistý zdroj energie.

Napodobení jaderné fúze, která se běžně odehrává při teplotách v řádech miliónů stupňů Celsia, bylo dosud ekonomicky neefektivní a vyžadovalo vyšší nebo srovnatelné energetické vstupy ve srovnání s uvolněnou energií.

Z kusé nahrávky, kterou si můžete celou „vychutnat" na konci článku, není jasné, jak brzy bude mít historický průlom reálné použití, ale zřejmě to mění plány na dostavbu reaktorů pro mnohem nebezpečnější štěpnou reakci v Temelíně. Teoreticky bude moci mít elektrárnu každý, nebo spíše každá obec a odpadne například potřeba přenosu energie na velké vzdálenosti, které je navíc i velmi ztrátové. Samozřejmě se také předpokládá pokles cen elektřiny, ale to příliš předbíháme.

Úspěšné provedení jaderné fúze oznámili někteří vědci již v minulosti, ale zatím byly vždy podobné proklamace demaskovány jako podvod. Naše redakce se proto obrátila pro potvrzení zprávy na Ústav pro jadernou fyziku, kde nám však před připravovanou tiskovou konferencí odmítli cokoli prozradit.

Mluvčí ÚPJB Pavel Vypustil reagoval naopak pobaveně absurdním prohlášením, že jsme se stali obětí nedorozumění, protože jde jen o zvláštní a překvapující požadavek hostujícího čínského profesora a Drbová se prý jen divila, zda opravdu „Fu sní za studena celou kachnu" - tak jako vy.

:)

Související články