VIDEO: Jak vypadá návrat z 520 dní dlouhé mise na Mars

Šestice účastníků vědeckého projektu Mars-500, který v pozemských podmínkách napodobuje let na Mars, dnes opustila moskevský simulátor. "Kosmonauti" v něm byli zavřeni od 3. června 2010, v uzavřeném prostoru tak strávili 520 dní.

VIDEO: Jak vypadá návrat z 520 dní dlouhé mise na Mars
VIDEO: Jak vypadá návrat z 520 dní dlouhé mise na Mars
Zdroj: archiv

Na odpověď čekali 40 minut…

Cílem pokusu bylo prověřit meze tělesné a hlavně duševní zátěže pro potřeby budoucí skutečné expedice na Mars, protože člověk je na rozdíl od techniky považován za nejslabší článek dlouhodobých kosmických letů.

Posádka, kterou tvoří trojice Rusů, dva Evropané a Číňan, si dny dělila na tři směny věnované práci, spánku a osobnímu volnu. Vyrovnat se musela nejen s tím, že byla uzavřena v omezeném modulu bez možnosti vyjít ven a musela konzumovat konzervovanou stravu, ale také s tím, že komunikace s řídicím střediskem simulovala vzdálenost mezi kosmickou lodí a Zemí. Na odpověď tak museli čekat až 40 minut, zpoždění se ale s "přibližováním" k Zemi snižovalo.

 Znovu – a teď ve vesmíru!

Vedení ruského kosmického programu uvažuje o dalším pokračování tohoto experimentu, tentokrát v podmínkách beztížného stavu na oběžné dráze. Oznámil to ruský tisk s odvoláním na experty ruské kosmické agentury Roskosmos. Projekt Mars-500, při němž šestice dobrovolníků strávila v uzavřeném prostoru u Moskvy 520 dní v podmínkách simulovaného letu na Mars, dnes končí. Podívejte se, jak se tvářili účastníci, když kapsli opustili: 

Roskosmos by chtěl na oběžnou dráhu vyslat nejméně dva kosmonauty nikoli na obvyklou dobu čtyř až pěti měsíců, ale nejméně na půldruhého roku. Konkrétní plány ale podle náměstka ředitele Roskosmosu Vitalije Davydova zatím neexistují a je navíc zřejmé, že nejbližším termínem pro podobný experiment je rok 2014. Do té doby je totiž program posádek Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) pevně stanoven.

 

 

Jak dlouho vydrželi ve vesmíru?

Pokud jde o délku pobytu ve vesmíru, rekord zatím drží ruský kosmonaut Valerij Poljakov, který ve vesmíru strávil 437 dnů, 17 hodin a 59 minut. Budoucí posádka letu na Mars bude mezinárodní, a proto by podle Davydova měl takový být i tým testovaných kosmonautů na ISS. Z výběru vypadá Čína, která se programu ISS neúčastní, zato vážným kandidátem prý bude některý z Američanů. Podmínkou je pochopitelně souhlas americké NASA, dodal Davydov. Podívejte se na video z "návratu":

Reálný let na Mars by podle expertů měl trvat 400 až 700 dnů. Posádku pozemského simulovaného letu Mars-500, který začal loni v červnu, tvoří inženýr Alexej Siťov, kardiolog Suchrob Kamolov, vojenský lékař Alexandr Smolejevskij, Francouz Romain Charles, Ital kolumbijského původu Diego Urbina a Číňan Wang Jü.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články