Chladicí panely se mohou stát brzy hitem střech

Solární panely se objevily na mnoha střechách, ale brzy je možná začnou vytlačovat chladicí panely, které vyvinuli výzkumníci na Stanfordu. Jsou totiž efektivnější a nepotřebují připojení do rozvodu elektřiny, kterou naopak uspoří, protože ochladí budovy nebo automobily místo klimatizace.

Chladicí panely se mohou stát brzy hitem střech
Chladicí panely se mohou stát brzy hitem střech
Zdroj: archiv

Všechno je založeno na prostém principu. Chladicí panely dopadající energii odrazí do chladného vesmíru. Zní to trošku neuvěřitelně, ale nakonec dopadající světlo se také odráží od zrcadla. Sluneční energie je i samotnou Zemí částečně pohlcována a částečně odrážena. Kvůli skleníkovému efektu se více odražené tepelné energie hromadí v atmosféře. Chladicí panely navržené profesorem Shanhuiem Fanem a jeho kolegy však umí obejít i skleníkový efekt, takže jejich panely ke globálnímu oteplování nepřispívají. Technologii popsali v časopise Nano Letters,

"Lidé obvykle vnímají prostor jako zdroj tepla ze slunce, ale kromě Slunce je vesmír opravdu velmi chladné místo. Vyvinuli jsme nový typ struktury, která odráží většinu slunečního záření a zároveň vyzařuje teplo do chladného vesmíru," vysvětluje Fan.

Shanhui Fan

Trik je z technického hlediska dvojí. Za prvé, reflektor musí odrážet co nejvíce slunečního světla. Dosavadní reflektory absorbovaly příliš mnoho slunečního světla, zahřívaly a k ochlazování přispívaly minimálně. A za druhé - chladicí panely navíc vyzařují teplo zpět do vesmíru. To je zajištěno tím, že modulují vlnovou délku odráženého záření do vlnové rozsahu, pro který je atmosféra průhledná a obcházejí tak skleníkový efekt.

Nahradí solární panely

Chladicí panely jsou tak vlastně účinnými širokopásmovými zrcadly pro denní chlazení. Fanův tým uspěl díky použití nanostrukturních fotonických materiálů, které jsou schopné natáčení, aby se maximalizovala odrazivost panelů. Nové zařízení dosahuje čistého chladicí výkon přes 100 wattů na metr čtvereční, což je množství energie, které vygenerují současné sluneční panely ze stejné plochy, aby přispěly na provoz klimatizace, která představuje další náklad a navíc produkuje teplo, které se zpět do vesmíru neodrazí.

Jednopatrový rodinný dům může s chladicími panely na 10 procentech střechy uspokojit nároky na klimatizaci z 35 procent i během nejteplejších hodin v létě. Jde navíc o pasivní zařízení, které nepotřebuje zdroj energie, nemá pohyblivé části, které by se mohly poškodit a má jen minimální nároky na údržbu. Stačí panely instalovat a fungují. To se vyplatí nejen v Kalifornii, kde během horkého léta kolabují rozvody elektřiny kvůli klimatizacím puštěným naplno.

Většina lidí žije právě v sluncem zalitém pásu kolem rovníku. Chladicí panely by pomohly prostředí a zároveň nabídli chlazení i lidem v chudších zemích, kteří si klimatizaci dovolit.

 

Související články