Chrti pomáhají při léčbě schizofrenie a poruch učení

V malém městečku Elizondo ve španělských Pyrenejích najdete psychiatrickou léčebnu Benito Menni, o které se ve světě mluví čím dál častěji. A to díky dvěma štěňatům, kteří jsou na klinice pravou rukou lékařů a sester.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Osmiměsíční štěňata Atila a Argi se stala součástí léčby. Jejich přítomnost pomáhá lidem s mentálním postižením i duševními nemocemi, jako je například schizofrenie. Protože psi prošli speciálním terapeutickým výcvikem k léčbě pacientů s duševními problémy a poruchami učení, dokážou přizpůsobit svoje chování potřebám pacientů. Na rozdíl od jiných léčeben však za nemocnými jen nedocházejí. „Atila a Argi jsou součástí našeho centra a s nemocnými zůstávají v kontaktu 24 hodin denně," říká vrchní sestra Uxua Lazkanotegi.
V psychiatrické léčebně v severním Španělsku se potvrdilo, že chrti jsou ve společnosti lidí velice družní.Zdroj: REUTERS/Susana VeraA proč právě chrti? Jde o psy, kteří jsou ideální pro tento účel - jsou družní a schopní vycítit, jak je potřeba se zachovat. Ve snaze vést pacienty k sebeovládání a osobní hygieně, mají nemocní mimo jiné za úkol svoje chlupaté kamarády každý den nakrmit a zajít s nimi na procházku do nedaleké vesnice. Štěňata jim mnohdy usnadní rozhovor s místními obyvateli a odpadá tak strach z navázání kontaktu s cizími lidmi.
Nejen relaxace, ale i motivace k samostatnosti a sebeovládání je důvodem, proč chrti zůstávají s pacienty 24 hodin denně.Zdroj: REUTERS/Susana VeraVětšina pacientů nedokáže přesně popsat, co díky psům cítí, ale jejich výrazy, jako je „klid", „kamarádství" a „náklonnost", mluví za vše. Chrti tráví čas i s těžce nemocnými, kteří se nedokážou sami najíst a nejsou schopni chodit. Ale už jen svojí přítomností, která inspiruje k pohlazení, zmírňují pocit izolace a depresí.

Mohlo by vás zajímat: