„Čistá duše" John F. Nash zahynul při dopravní nehodě

Hollywoodským filmem Čistá duše zpopularizovaný matematik John Forbes Nash Jr. zahynul v sobotu i s manželkou Alicii při automobilové nehodě v New Jersey. Bylo mu 86 let a vracel se taxíkem z Norska, kde přebral Abelovu cenu.

John F. Nash
John F. Nash
Zdroj: MIT

Nash se dočkal vrcholného ocenění už v roce 1994, kdy dostal Nobelovu cenu za svůj příspěvek k moderní ekonomické teorii. Jeho cesta na vrchol byla ovšem provázena těžkou duševní poruchou.

Jedním z největších matematiků 20. století se stal především díky originalitě svého myšlení. Doporučující dopis k doktorskému studiu na Princentonské univerzitě obsahoval jedinou větu: „Tenhle člověk je genius."

Nash matematikou prohloubil oblast teorie her s další aplikací pro analýzu konkurenčního chování od soupeření korporací po legislativní proces. Jeho matematické metody se dnes využívají i v evoluční biologii. Jeho příspěvky v čisté matematice jsou méně známé, přestože matematici například jeho řešení jednoho letitého problému v diferenciální geometrii považují za ještě významnější, než to, za co dostal Nobelovu cenu.

Po obdržení doktorátu na Princetonu, Nash pracoval jako konzultant pro RAND Corporation a pedagog na MIT. Jak jeho kariéra vzkvétala a jeho pověst rostla, osobní život se stával čím dál tím složitější.

Turbulentní románek v Bostonu se zdravotní sestrou, Eleanor Stierovou, vyústil v narození syna v roce 1953. Nash měl údajně také řadu vztahů s muži. V roce 1957, po dvouleté známosti, se oženil s Alicií Lardeovou, která vystudovala fyziku na MIT a pocházela z aristokratické rodiny. Jejich jedinečný příběh a souboj se schizofrenií zachycuje zmíněný film Čistá duše.

Alicie (82) seděla vedle Johna v taxíku, a spolu s ním také zahynula, když je náraz vymrštil z kabiny auta.

Související články