Co se děje s naším světem? Odpovědi najdete na konferenci GIS ESRI

Od doby, kdy pravěcí lovci na mamutí kost vyryli mapu svého okolí, uplynula již tisíciletí a tvorba map se proměnila v komplexní vědní obor, geoinformatiku, který dnes pomáhá v nejrůznějších oblastech.

Co se děje s naším světem? Odpovědi najdete na konferenci GIS ESRI
Co se děje s naším světem? Odpovědi najdete na konferenci GIS ESRI
Zdroj: archiv

Příkladem může být ochrana vodních zdrojů a ovzduší, mapování a správa biotopů nebo sledování života a migrace zvířat. Nástrojem pro využití možností geoinformatiky v praxi jsou tzv. geografické informační systémy, GIS. S těmi se obvykle setkáváme ve formě webové mapové aplikace. Ty jsou ale jen špičkou ledovce možností, které spolupráce map, vědeckých postupů a počítačů nabízí. 

S projekty z celé České republiky se můžete každoročně seznámit na Konferenci GIS Esri, která se letos bude konat 9. a 10. listopadu. Více informací naleznete na www.arcdata.cz

NG doporučuje z programu:

Přednáška Stres v jádře, jádro ve stresu, Ing. Dana Drábová, Ph.D., Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Jaderná energetika se po havárii elektrárny v japonské Fukušimě ocitla na rozcestí, opět se hraje o její místo v energetickém mixu řady zemí. Největší dopady však havárie zřejmě nebude mít v Japonsku, ale paradoxně v Evropské unii, která leží na opačné straně naší planety. Co se se ve Fukušimě stalo, jak vážné jsou následky jaderné havárie v porovnání s následky přírodní katastrofy, která jí vyvolala? A jak se havárie podepsala a podepíše na vnímání jaderné energetiky a jejích rizik  v různých koutech světa? A neposlední řadě: jak při prvním hodnocení různých aspektů pomáhal GIS?

Přednáška Co se děje se světem? RNDr. Václav Cílek, CSc., Geologický ústav Akademie věd ČR

Každých několik desetiletí, obvykle jednou až dvakrát za století, probíhá v euro-americké civilizaci nějaká velká změna, po které platí poněkud jiná politická a zejména ekonomická pravidla a společnost se posune do nového pole stability, které ale zároveň znamená nějaký jiný kontext krajiny a životního prostředí. Na otázku, co se děje se světem, se autor pokusí odpovědět z několika propojených hledisek - země samotné, klimatu, surovin, energiíi sociálních změn.

Češi v Antarktidě

Po skončení plenární sekce konference bude promítán snímek o budování první české vědecké antarktické stanice. Tuto projekci svými fotografiemi a zážitky doprovodí RNDr. Hynek Adámek, novinář a člen týmu, který v průběhu letní antarktické sezóny 2004/05 tuto stanici na ostrově Jamese Rosse budoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články