Dech planety: Chystá se NASA poroučet větru a dešti?

Poháněn energií ze Slunce, cirkuluje vzduch v atmosféře Země ve složitých, ale pravidelných vzorcích. NASA zveřejnila video, které tento pravidelný "dech" naší planety zobrazuje. Neuvidíte samotný vítr, ale meteorologické systémy, které činí tyto větry jistým způsobem viditelné.

Zdroj: Thinkstock

Tato animace je vůbec první svého druhu, mapuje totiž globální dešťové a sněhové srážky za použití údajů z dvanácti satelitů. Animace se konkrétně vztahuje na období od dubna do září 2014. Údaje o srážkách, které zobrazuje pokrývá 87 % povrchu zemského, mezi 60° severní a 60° jižní šířky s pravidelnou půlhodinovou aktualizací.

Zdroj: Youtube

A jak NASA popisuje pohyb bouří po celém světě? "Padající déšť a sníh jsou základními součástmi koloběhu vody na Zemi. V blízkosti rovníku, kde sluneční žár pohání odpařování a udržuje vzduch vlhký, se déšť pohybuje směrem na západ ve stálém proudu. Ve vyšších zeměpisných šířkách se bouře pohybují na severní polokouli východním směrem po celé Severní Americe a Evropě."

NASA věří, že díky novému systému sledování průběhu bouří i slabého deště a sněhu ve vysokých zeměpisných šířkách a daleko v oceánu (což bylo v minulosti velmi obtížné) se podaří přesněji předpovědět změnu klimatu do budoucna a mohlo by dojít i ke zlepšení krátkodobé předpovědi počasí.

Mohlo by vás zajímat: