Dechberoucí podívaná: Sir David Attenborough zachraňuje Velký bariérový útes

Zvláštní a nádherný svět Velkého bariérového útesu přitahuje znalce i laiky. Známý britský přírodovědec, sir David Attenborough, se rozhodl, že se se štábem po 60 letech vrátí na toto úžasné místo, kterým diváky provede za pomoci moderní techniky včetně 4K rozlišení, nejnovějších technologií makro snímků, satelitního pohledu, počítačově generovaných animací (CGI) a nejnovějších výsledků vědeckého výzkumu. Dokumentární seriál bude možné zhlédnout již v květnu na kanálu Viasat Nature.

Sir David Attenborough se na Velký bariérový útes vrací po šesti dekádách a nachází ho v žalostném stavu. Ale nevzdává se, neboť přímo v rámci dokumentárního seriálu představuje způsob, jak jeden z nejvýznamnějších ekosystémů na světě zachránit.
Sir David Attenborough se na Velký bariérový útes vrací po šesti dekádách a nachází ho v žalostném stavu. Ale nevzdává se, neboť přímo v rámci dokumentárního seriálu představuje způsob, jak jeden z nejvýznamnějších ekosystémů na světě zachránit.
Zdroj: Viasat Nature

Pro sira Davida Attenborougha jde o velmi osobní záležitost – na místo se totiž vrací po šesti dekádách a nachází ho v žalostném stavu. Ale nevzdává se, neboť přímo v rámci dokumentárního seriálu představuje způsob, jak jeden z nejvýznamnějších ekosystémů na světě zachránit. Velký bariérový útes je místo, kde žije unikátní paleta živočichů a flóry. Tento „deštný prales moře" se skládá z 900 ostrovů a ostrůvků rozkládajících se v délce 2 500 kilometrů.

Diverzita druhů je zde neuvěřitelná – jen ryb tu žije asi 1 500 druhů, a dále například 30 druhů velryb a delfínů, 6 druhů vodních želv, 22 druhů mořských ptáků a 32 druhů pobřežních ptáků. Tento ekosystém teprve začínáme pořádně chápat, přestože nevíme, zda už není pozdě – jeho přežití totiž visí na příslovečném vlásku.

Vědecký výzkum na Velkém bariérovém útesu odhalí v průměru 7 nových druhů denně!

V jednotlivých epizodách seriálu uvidíte:

• Fantastickou cestu dějinami utváření útesu, které podle vědců trvají již 600 tisíc let. Pomocí animací budou rozpohybovány prastaré světy, aby diváci dostali možnost sledovat zrození prvních korálů a jejich medúzovitých příbuzných i působení ohromných sil, které utvořily Austrálii a položily tak základy oblastem s jednou z nejvyšších diverzit na naší planetě.

• Mezidruhovou komunitu, která funguje v naprostém souladu, ale bohužel je její rovnováha narušována vnějšími vlivy, zejména činností člověka. Přesto diváci dostanou možnost spatřit mnoho zvláštních a úžasných stvoření, které se teprve učíme poznávat. Vědecký výzkum na Velkém bariérovém útesu odhalí v průměru 7 nových druhů denně!

• Na přežití, respektive na ekosystém jako celek, je zaměřena i poslední část. Ta ukazuje, že přes všechny katastrofy, které útes v minulosti potkaly, si zachovává status oblasti s ohromnou diverzitou.

Velký bariérový útes, jeden z nejúchvatnějších pohledů světa, dostanou diváci možnost spatřit ve stejnojmenném dokumentárním seriálu také na kanálu Viasat Nature vždy v pondělí od 9. do 30. května 2016 ve 20:00.

Pomocí animací budou rozpohybovány prastaré světy, aby diváci dostali možnost sledovat zrození prvních korálů a jejich medúzovitých příbuzných i působení ohromných sil, které utvořily Austrálii.