Dejte jméno rybce a vyhrajete expedici na Galapágy

Nomen omen, jméno znamením. Názvy sebou často nesou charakteristiku pojmenovaného. National Geographic nyní nabízí všem pojmenovat nový druh ryby a autor vítězného jména získá i desetidenní zájezd pro dva na Galapágy. Jméno ryby musíte do 26. srpna vložit do komentáře pod originálním článkem na national-geographic.com.

Dejte jméno rybce a vyhrajete expedici na Galapágy
Dejte jméno rybce a vyhrajete expedici na Galapágy
Zdroj: archiv
Nepojmenovaná rybka

Desticentimetrovou rybku objevil stálý vědecký spolupracovník National Geographic Enric Sala při zkoumání podmořských hor v blízkosti souostroví Desventuradas (Nešťastné) u chilského pobřeží. Bylo to v okamžiku, kdy Sala s kolegy ze svého týmu v hloubce 133 metrů zkoumali čedičovou stěnu a náhle si povšimli několika barevných skvrn.

Odkazy na soutěž:

  1. Jméno vložte do komentáře pod článkem Help Name This Mystery Fish
  2. Přesná pravidla soutěže

"Přiblížili jsme se a snažili zaostřit kameru, ale skvrnky okamžitě mizely v otvorech svých úkrytů v útesu, jakmile se přiblížila naše světla," popsala objevení rybky Sala v e-mailu. Zatím na základě filmového záznamu a fotografií se odborníci domnívají, že jde o dosud neznámý druh. Jistotu budou mít až poté, co se nějakou rybku podaří chytit.

"Vědecké pojmenování je velmi pracný proces," vysvětluje Luiz Rocha z Kalifornské akademie věd v San Francisku. Většinou to zabere šest měsíců, ale klidně i celý rok. A protože se v současnosti běžně pojmenovávají planetky a hvězdy, Sala se rozhodl, že by se na pojmenování nového druhu mohla podílet veřejnost.

Většina organismů má dvě identity. Jednu tvoří latinský název složený z označení rodu a druhu. Druhá je pak obecné jméno, které se liší v různých jazycích. A tak Harry Potter má v angličtině "sovu sněžnou" a v češtině trvají ornitologové na sovici sněžní.  

Nyní máte možnost dát rybce obecné jméno a ještě získat dvě místa na expediční cestě na palubě lodi National Geographic Endeavour v příštím roce. Každý však může do soutěže vstoupit pouze s jedním tipem.

Související články