Dívka, která zvítězila nad IS: Zneužívali moje tělo, mé duši ublížit nemohli

Farida Khalaf se narodila a vyrůstala jako příslušnice náboženské menšiny Jezidů v severním Iráku. V srpnu roku 2014 musela přihlížet tomu, jak ozbrojenci takzvaného Islámského státu přepadli její vesnici a spáchali tam masakr, který OSN později označila za genocidu. Po několikaměsíčním zajetí se Faridě podařilo uprchnout a dnes žije v Německu.

Několikrát jsem se pokusila o sebevraždu. Různým způsobem. ALe nic bych tím nedokázala, ničemu nezabránila ani nic nevrátila. Kdybych si byla zvolila smrt, těm zločincům bych jen ukázala, že mě mají ve své moci.
Několikrát jsem se pokusila o sebevraždu. Různým způsobem. ALe nic bych tím nedokázala, ničemu nezabránila ani nic nevrátila. Kdybych si byla zvolila smrt, těm zločincům bych jen ukázala, že mě mají ve své moci.
Zdroj: Shutterstock

Měla jste v zajetí strach ze smrti?
Ano, samozřejmě. Lidi z IS mě několikrát málem ubili k smrti, protože chtěli, abych byla poslušná. Člověk nikdy nevěděl, co s ním udělají příště. Měla jsem velké štěstí, že skoro po celou tu dobu se mnou byla moje kamarádka. Jedna druhé vždycky pomohla, když se některá z nás sesypala. Kdyby se o mne moje kamarádka pokaždé nepostarala, pravděpodobně bych jejich bití nepřežila. Společně jsme také uprchly. Psychicky mi ohromně pomáhalo vědomí, že v tom pekle nejsem úplně sama.

Musíte se hodně přemáhat, abyste mohla vyprávět o svých zážitcích?
Zpočátku určitě. To souvisí s naší výchovou. Nám, děvčatům, neustále vštěpují, že se musíme stydět, když se něco podobného stane. Trvalo to nějakou chvíli, než jsem pochopila, že za to nemůžu. A dneska už vím, že jsem se stala obětí zločinu. Nejhroznější pro mě byla ta bezmoc. Pocit, že jsem vydána na pospas těmhle chlapům a jejich nelidské ideologii. Na tenhle pocit asi už nikdy nezapomenu. A samozřejmě také na tu nejistotu. Nevěděla jsem, jestli ze mne ještě někdy bude svobodný člověk. Také ze mě klidně mohla být až do konce života otrokyně. Bylo velmi těžké se s tím vyrovnat. 

Bojovala jste v rámci jezídské komunity s problémem stigmatizace?
Ano. Nahlas mi sice nikdo nic neřekne, ale podvědomě to vnímám neustále. Starší ženy si o nás, mladší, dělají starosti. Myslí si, že naše životy jsou už navěky zkažené. 

Cítíte to také tak?
Ne. Snažím se tuto etapu mého života překonat a dívat se dopředu. Nechci, aby mne to zlomilo. Protože to by pak vypadalo, jako že ti zločinci tento boj vyhráli. A takový triumf jim nechci dopřát.

Proč jste se rozhodla vyjít se svým příběhem na veřejnost?
Už v průběhu zajetí jsem často uvažovala, že o tom napíšu knihu. Přála jsem si vypovědět světu, co se stalo mně a ostatním děvčatům. Je to strašný pocit být v úplné izolaci a nikdo venku ani netuší, co ti zločinci s člověkem dělají. A člověk v tu chvíli ani neví, jestli přežije, aby o tom vůbec ještě někdy mohl vyprávět.

Jak jste si udržela vaši vnitřní sílu, která čiší z vaší knihy?
Jsem věřící člověk. Pro mne bylo jasné, že bych svoji víru nikdy nezradila, i kdybych proto musela zemřít. Kdykoli to bylo možné, tajně jsem se modlila. To mi poskytlo velikou oporu. I když zneužívali moje tělo, mojí duši nemohli udělat nic. Ale měla jsem samozřejmě i slabé chvíle… Několikrát jsem se pokusila o sebevraždu. Různým způsobem. Později jsem pochopila, že sebevražda by mi nijak nepomohla. Nic bych tím nedokázala, ničemu nezabránila ani nic nevrátila. Všechno, co mi udělali, se stalo a nelze to změnit. A kdybych si byla zvolila smrt, těm zločincům bych jen ukázala, že mě mají ve své moci.

Mohlo bý vás zajímat:

Měla jste během té doby strávené v islámském státu zprávy o vaší rodině?
Nevěděla jsem, jak se jim vede. Dokonce jsem ani nevěděla, zda jsou naživu. To mě velmi trápilo. Až po mém útěku jsem se setkala s mým druhým nejstarším bratrem. Od něho jsem se dověděla, že moje matka a oba moji mladší bratři byli také v zajetí. Mezitím se ale už také dostali na svobodu. O mém otci a o mém nejstarším bratrovi jsme od přepadení naší vesnice už nikdy nic neslyšeli. Pravděpodobně to tehdy nepřežili.

Cítíte se stále v ohrožení?
Ano. Žiji v této obavě. Stala se mojí součástí. Když člověk jednou něco takového zažije, už se toho pocitu nikdy nezbaví. Ale především si dělám samozřejmě starosti o mé příbuzné, kteří zůstali v Iráku.

Jak by se podle vás mělo mezinárodně postupovat proti teroristickým skupinám?
Nejprve je nutno proti islámskému státu bojovat vojenskou silou a zvítězit nad ním. Všechny státy by přitom měly pomáhat. A potom by měli být všichni, kdo se těch zločinů účastnili, postaveni před soud a odsouzeni.

Jak se vám daří návrat do normálního života? Líbí se vám v Německu?
V Německu se mi velmi líbí. Po dlouhém pobytu v uprchlickém táboře si teď opravdu užívám to, že jsem spolu s rodinou, že máme vlastní byt a svoje soukromí. Moji mladší bratři chodí do školy a já se pilně učím německy. Teď už rozumím skoro všemu a mluvím také už docela dobře.

Co si přejete do budoucna?
Mým snem vždycky bylo stát se učitelkou matematiky. Snad budu moci v Německu dokončit školu a potom dále studovat.

Farida Khalaf:

Zdroj: Youtube

Související články