DNEŠNÍ DEN V HISTORII: 22. května

Války růží trvaly třicet let.
Války růží trvaly třicet let.
Zdroj: Archiv

 833: Na knížecí stolec usedl 5. kníže Křesomysl, jeden ze sedmi legendárních českých knížat mezi Přemyslem Oráčem a prvním historicky doloženým knížetem Bořivojem. Počátek jeho vlády přesně uvádí pouze kronika Václava Hájka z Libočan. Křesomyslovo jméno naznačující ostrou mysl, odpovídalo údajně i staroslověnskému označení pro den v týdnu - v tomto případě pro čtvrtek.

1455: Bitvou v St Albans začaly války růží, kdy o anglickou korunu bojovaly rody Yorků a Lancasterů, které vyvrcholily o 30 let později bitvo, v níž padl Richard III.

SS Savanah1819: Americká Loď Savannah vyplouvá jako první loď s parním pohonem přes Atlantik. O 29 dní dorazila do Liverpoolu, ovšem většinu plavby využívala své plachtoví.

1849: Abraham Lincoln přihlašuje patent na zařízení ke zvedání lodí přes překážky. Stal se tak jediným prezidentem, který byl současně držitelem patentu.

1960: Historicky dosud nejsilnější naměřené zemětřesení postihlo Chile. Otřesy dosahují 9,5 stupně podle Richterovy škály.

1972: Srí Lanka přijímá novou ústavu, se stává se republikou, která se připojuje ke Commonwealthu.

1990: Severní a Jižní Jemen se spojují do jednoho státu.

2006: Většina voličů se referendu vyslovuje pro nezávislost Černé Hory, která do té doby zůstávala součástí společného státu se Srbskem. Rozpad Jugoslávie je tak završen.

Související články