DNEŠNÍ DEN V HISTORII: 6. června

O svatém Norbertu chladna jdou ke čmertu.

První verze Tetris
První verze Tetris
Zdroj: Archiv

1523: Vzniklo Švédsko.

Hrabě Jindřich Matyáš Thurn1619: České vojsko pod vedením Jindřicha Matyáše z Thurnu se dostalo k Vídni, kde bylo o čtyři dny později poraženo. Jindřich Matyáš neustal ve vytrvalém odboji proti Habskurkům téměř až do své smrti v roce 1640.

1620: Ferdinand II. pověřil Maximiliána I. Bavorského správou Čech.

1792: Pozdější František I. byl korunován králem uherským.

1801: V Badajozu byly podepsány mírové smlouvy mezi Španělskem a Portugalskem.

1833: Andrew Jackson se jako první americký prezident svezl vlakem.

1942: Skončila Bitva u Midway (začátek 4. června).

Zdroj: Youtube

1944: Den D: Začalo vylodění spojeneckých vojsk v Normandii v rámci operace Overlord, která znamenala faktické otevření další fronty v Evropě. Bitva na dvou hlavních frontách urychlila pád nacistickéhoNěmecka. Invaze byla nejdříve plánována na 5. června 1944, ale nepřízeň počasí zapříčinila odklad. Vrchní velitel spojeneckých sil generál Dwight D. Eisenhower odložil vylodění na 6. červen a toto datum je nyní známo jako „Den D". Kvůli tomuto se pro budoucí akce používala jiná pojmenování.

Místo tragédie, kde kvůli jedné krávě zemřelo několik set lidí.1981: Aby zabránil srážce vlaku s krávou na kolejích, zabrzdil indický strojvůdce při přejezdu železničního mostu příliš prudce a zbrkle. Souprava na předchozími dešti zvlhlých kolejích vykolejila a zřítila do řeky Baghmati. Zemřelo nejméně 500 (ale možná až 1000) lidí. Posvátná kráva zůstala zcela nezraněna.

1984: V Sovětském svazu vyvinul Alexej Pažitnov hru Tetris. Jedná se o jednu z nejúspěšnějších her všech dob. Pažitnov ji nejprve vyvinul pro sovětský počítač Elektronika 60 a v roce 1986 ji Vadim Gerasimov portoval na IBM PC. V následujícím roce práva na hru koupila kalifornská firma Spectrum HoloByte a vydala svojí IBM PC verzi s grafikou s ruskými scénami.

Související články