Dobrá zpráva pro milovníky sýra: Pomůže vám ke štíhlé linii

Sýr údajně mění složení bakterií ve střevech a napomáhá předcházet obezitě. Pokud jste se nenarodili jako Francouz či Francouzka, měli byste svou sýrovou vášeň i přesto držet alespoň trochu na uzdě. 

Dánští vědci zjistili, že lidé, kteří jedí sýr, mají odlišné složení bakterií ve střevech a tedy menší sklony k obezitě.
Dánští vědci zjistili, že lidé, kteří jedí sýr, mají odlišné složení bakterií ve střevech a tedy menší sklony k obezitě.
Zdroj: Thinkstock

Magazín Journal of Agriculture and Food Chemistry zveřejnil studii, jež se zabývá tzv. sýrovým metabolismem. Vědci z univerzity v Kodani a Aarhusu porovnali vzorky moči a stolice mužů, kteří do svého každodenního jídelníčku po dobu dvou týdnů zahrnuli mléko a sýr, přičemž všechny ostatní mléčné výrobky vynechali.

Ukázalo se, že se znatelně změnilo bakteriální složení v jejich střevech. A roli hraje také kyselina máselná. Ta totiž podle studie americké diabetické asociace za určitých podmínek zlepšuje metabolismus a brání rozvoji obezity.

Než se však začnete ládovat kilogramy sýra, vzpomeňte na tzv. Francouzský paradox, který označuje skutečnost, že ve Francii je navzdory jídelíčku bohatému na nasycené tuky velmi nízký výskyt sdečních onemocnění. Podle údajů Food and Agriculture Organization z roku 2002, průměrný Francouz zkonzumoval denně 108 gramů živočišných tuků, zatímco průměrný Američan jen 72, tedy o 50 procent méně. Francouzi jedí čtyřikrát více másla a o 60 procent více sýrů než lidé žijící ve Spojených státech. Někteří vědci mají zato, že významnou roli hraje značná spotřeba červeného vína, jedná se však pouze o domněnky. Klíčem ke štíhlé linii tak i nadále zůstává vyvážená strava a pohyb.

Mohlo by vás zajímat: