Dům na kůlech jako originální řešení při povodních

Lidé žijící v záplavových oblastech by se již brzy mohli zbavit obav, že kvůli velké vodě přijdou o domov. Důvodem k optimismu je nápad z Velké Británie postavit dům, který se dokáže během chvilky zvednout 1,5 metru nad zem.

Rodinný dům se na kůly zvedne až ve chvíli, kdy nebezpečně stoupne hladina vody.
Rodinný dům se na kůly zvedne až ve chvíli, kdy nebezpečně stoupne hladina vody.
Zdroj: Profimedia.cz

Britská stavební společnost našla způsob, jak eliminovat riziko povodňových škod. Výsledkem jejího projektu je cihlový dům, který by se v případě hrozby velké vody dokázal zvednout až do výšky 1,5 metru. O zvednutí by se postaral centrální motor, převodovka a hnací hřídele.

Ze země na kůly by se dům dostal za méně než pět minut. Solární panely a baterie by se postaraly o dodání elektrické energie po dobu, kdy by byl objekt nad zemí. Voda by byla připojena pomocí flexibilních hadic.

Stavba ukázkového domu, který je v základech podpírán ocelovým rámem, má odstartovat už na začátku příštího roku. Pokud bude testování úspěšné, výstavba domů bude realizována po celé Velké Británii. Svoje zájemce si určitě najde i v dalších státech Evropy. Míst, kde obyvatele opakovaně trápí hrozba povodní, je kvůli změnám klimatu stále víc.

Mohlo by vás zajímat: