Etna zuří. Fotografie sopky, která se probudila

Jih Itálie se 5. ledna probudil do nepříjemné situace: největší sopka země se probrala k životu. Má sílu připravit o životy tisíce lidí a způsobit škody, ze kterých by se země jen těžko vzpamatovala.

Zdroj: archiv

"Přístav nesmírný a nedotknut přístupem větrů
tam sice jest, ale Etny oheň v hoře strašlivě hřímá,
někdy ona k nebesům vír dýmu vymršťuje černý
a z chomolů smolných sype hustý popela příval,
a znova vyšlehaným plamenem nebes oblohu líže.
Někdy celé skaliny, odtrhlé útrobě vlastní,
plije a roztopené kamení hází do povětří
s ohromným stonotem a řváním ze dna propasti."

Takhle popisoval erupci sopky Etny římský básník Vergilius kolem roku 50 př.n.l. Něco velmi podobného mohli pozorovat obyvatelé okolních měst a vesnic i na začátku ledna 2012. Etna nahání strach už dva tisíce let - její erupce bývají smrtící.

3329 metrů vysoký vulkán je dvakrát větší než Vesuv - a především je téměř neustále aktivní. Přináší nejen smrt, ale také život. Díky popelu, který ze sopky padá, jsou její svahy nesmírně úrodné; zásobují potravinami a tedy bohatstvím nedaleká města  Messina a Catania - jedny z nejvýznamnějších obchodních a kulturních center celé Sicílie. Nebýt sopky a její v podstatě permanentní aktivity, lidská civilizace by se na ostrově asi jen tak neuchytila…

 

Obyvatele ostrova zachránila Etna ještě jinak. Podle antických kronikářů zabránila roku  396 př. n. l. pokusu agresivních Kartáginců zaútočit na město Syrakusy. Výbuchy lávy a kameny dopadající daleko do moře zabránily útočníkům z Afriky přistát u břehů města.

Pokud si říkáte, že za to Sicilané musí platit krvavou daň na životech, když se sopka rozzuří, musíme vás opravit. Podle studií, které se tímto problémem zabývaly, je možné za víc než 2000 let doložit pouze 77 lidských životů, které si sopka a její erupce vyžádaly. To není špatné - stejný počet mrtvých máme na českých silnicích za jediný měsíc… 

Podívejte se, jak vypadaly erupce Etny z neděle na pondělí:

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články