Dobýváme vesmír: Evropa přistála na kometě, Amerika se chystá na Mars

ESA 12. listopadu slavila úspěšné přistání sondy Rosetta na kometě a dnes NASA vypustila svou novou vesmírnou loď Orion na zkušební let. Je to první krok k dlouho připravované misi na Mars.

Přípravy na Floridě v plném proudu
Přípravy na Floridě v plném proudu
Zdroj: čtk

Zdroj: Youtube

Před několika hodinami v hustém oblaku kouře a ohně vzlétl Orion s pomocí rakety Delta IV. Zkušební let je bezpilotní a proběhl hladce. Původně byl naplánován na čtvrtek, ale musel být odložen kvůli silnému větru a problémům s palivovými ventily.

Orion zahajuje svou misi na Mars

Orion dosáhl oběžné dráhy kolem Země během 18 minut. Měl by ji dvakrát oběhnout ve výšce 5800 km nad povrchem Země a po čtyřech hodinách a čtyřiadvaceti minutách přistát v Tichém oceánu u pobřeží Kalifornie. Cílem zkušebního letu je otestovat, jak se mu bude dařit v extrémních podmínkách.

Posádka při tréninku dva dny před odletem

Modul byl navržen pro šest astronautů a musí vydržet teploty kolem 2200°C během návratu do Zemské atmosféry. NASA též zkouší novou nouzovou funkci v případě poruchy při startu, která by měla zachránit přítomné astronauty.

Druhý zkušební bezpilotní let je naplánován na rok 2018, přičemž mise s posádkou, která by měla cestovat kolem měsíce, by měla proběhnout o dva roky později. V roce 2030 je pak v plánu cesta na Mars.

Mohlo by vás zajímat:

Související články