Evropská rarita! Pražská Zoo se může pochlubit mláďaty vzácných vyder

Českým chovatelům se jako prvním v kontinentální Evropě podařilo rozmnožit vydry hladkosrsté. Sedm mláďat zatím připomíná trpasličí kopie svých rodičů – Kiri a Scottyho.

Hlavní příčinou klesajícího počtu vyder je úbytek mokřadů a stále výraznější znečištění vod pesticidy.
Hlavní příčinou klesajícího počtu vyder je úbytek mokřadů a stále výraznější znečištění vod pesticidy.
Zdroj: Petr Hamerník

Vydry hladkosrsté chová Zoo Praha jako jedna z mála evropských zoologických zahrad od roku 2013. Kromě pražské zoologické zahrady se vydry hladkosrsté podařilo rozmnožit pouze ve Velké Británii, odkud pochází i pražský chovný pár. Jedná se o šestiletou samičku Kiri a tříletého samce jménem Scotty.

Samec Scotty a samice Kiri se od mláďat vzdalují jenom na chvíli. Zdroj: Petr HamerníkPro obě vydry jsou mláďata jejich prvními potomky a oba se ukazují být vzornými rodiči. Zprvu se o mláďata, která vůbec nevylézala z boudy, starala pouze samice. Po prvním měsíci, kdy se vydrám začaly otevírat oči, se do péče zapojil i samec, který na ně pečlivě dohlíží při jejich prvních výpravách po expozici.

Volně žijící vydry hladkosrsté se nacházejí v jihovýchodní Asii, Indii a Iráku. Jejich počet ve volné přírodě klesá. I když je v mnoha zemích chráněná, nezákonnému lovu pro kožešinu i pro maso nedokážou vlády zcela zabránit.

Rodiče se o mláďata vzorně starají. Zdroj: Petr HamerníkCelou vydří rodinu mohou návštěvníci vidět v pavilonu Indonéská džungle. Mláďata zatím přebývají většinu času v bezpečí boudy, ale velmi rychle rostou a jsou čím dál tím aktivnější. Vydry jsou velmi obratnými plavci, a tak se mláďata s pomocí rodičů začnou v brzké době učit plavat.

Mohlo by vás zajímat: