Evropský soud rozhodl: Muslimské dívky se budou učit plavat společně s chlapci

Až k Evropskému soudu pro lidská práva se dostal případ, kdy muslimským rodičům ze švýcarské Basileje vadila představa, že by jejich dcery měly chodit na smíšené lekce plavání.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Spor, kdy proti sobě stáli muslimští rodiče a švýcarské úřady, trval od roku 2010. Dvě švýcarské ženy tureckého původu tehdy odmíly poslat své dcery na smíšené hodiny plavání. Musely kvůli tomu zaplatit pokutu ve výši 1400 švýcarských franků, a to z důvodu jednání v rozporu s jejich rodičovskými povinnostmi. Situace se totiž nezměnila ani poté, kdy škola nabídla možnost, aby dívky nosily burkiny místo klasických plavek a převlékaly se v místnosti bez přítomnosti chlapců. Ženy se nakonec rozhodly obrátit se až na Evropský soud pro lidská práva.

Soud dal nakonec za pravdu Švýcarsku
Evropský soud sice uznal nárok na náboženskou svobodu. Podotkl však, že dívky nebyly v době sporu ve věku puberty, a proto nevidí důvod, aby se smíšených lekcí nezúčastnily. Navíc upozornil na možnost kompromisu ze strany školy. Svoje rozhodnutí také odůvodnil tím, že v tomto případě zastupuje především zájmy dětí. A ty podle něj mají nárok na plné vzdělání, což jim usnadňuje úspěšnou sociální integraci v souladu s místními zvyky a mravy.

Zákazy, pokuty a evropské zákony

  • V roce 2016 pozastavili úředníci v Basileji možnost získat občanství muslimské rodině, jejichž synové odmítli potřást si rukou s učitelkami.
  • Muž, původem z Bosny, dostal ve Švýcarsku pokutu, když odmítl, aby jeho dcera chodila na smíšené lekce plavání.
  • Otázku smíšených lekcí plavání řešilo i Německo, a to v roce 2013. Soudce nakonec rozhodl, že se třináctiletá dívka musí lekcí zúčastnit, ale dovolil jí nosit burkiny.
  • V roce 2009 zakázali ženě koupat se ve veřejném bazénu v burkiny.
  • Francie, Belgie a Nizozemsko vydalo zákaz nosit muslimské šátky na veřejnosti.

Mohlo by vás zajímat: