Exkluzivně: Nejkrásnější fotografie roku podle National Geographic

National Geographic je proslulý kvalitou svých fotografií. Ani v letošním ročníku soutěže USA Photo Contest nezklamal. Do soutěže bylo přihlášeno více než 20 000 profesionálních i amatérských fotografií ze 130 zemí celého světa. Soutěžilo se ve třech kategoriích: lidé, krajina a příroda.

Exkluzivně: Nejkrásnější fotografie roku podle National Geographic
Exkluzivně: Nejkrásnější fotografie roku podle National Geographic
Zdroj: archiv

Práce byly posuzovány podle kreativity a fotografické kvality. První místo bylo nejlepší v obou těchto kritériích a vybíralo se ze všech tří kategorií − lidé, krajina, příroda. Vítězem se stal Shikhei Goh s fotografií V kapkách vody (vítězný snímek z kategorie snímků přírody i absolutním vítězná fotografie). Vítěz hlavní ceny získal 10 000 dolarů (190 000 korun) a výlet do ústředí National Geographic ve Washingtonu, D.C., kde se v lednu zúčastní každoročního fotografického semináře.

Letos byly v porotě fotografové časopisu National Geographic takové osobnosti fotografie jako třeba Tim Laman, Amy Toensingová nebo Peter Essick.

Vybrali jsme pro vás fotografie vítězů i těch, kteří získali od poroty čestná uznání.

Kategorie LIDÉ

Vítězná fotografie

„Fjellmanova rodina“ (foto: Izabelle Nordfjell)
Jediný výstřel a sob padne k zemi. Rodina Sámiho Fjellmana ze švédského Arjeplogu má teď co jíst. Začátkem podzimu si lovem zajišťují jídlo na chladné zimní měsíce. O tomto cyklu fotografií jsme na našem webu přinesli rozsáhlý materiál.
(Arjeplog, Laponsko, Švédsko)

Čestná uznání poroty

„Zombie z Brisbane“ (foto:Lisa Clarkeová)

Mladá rodina z Brisbane oblečená jako zombie. Na Halloween se lidé v kostýmech zombie každoročně schází ve městě a snaží se získat peníze na nadaci Brain, která pomáhá lidem s mozkovým onemocněním. (Brisbane, Austrálie)

 

 

 

"Auburn Pride“ (foto: George Voulgaropoulos)

Mladí muži projíždějí ulicí Auburn Road a směřují s rozbitým světlem do autoopravny. Fotografie je součástí většího projektu dokumentujícího Auburn, západní předměstí Sydney. Série přibližuje život nové generace Australanů ve čtvrti, kde žije mnoho imigrantů a uprchlíků.
(Sydney, Austrálie)

 

„Odtud“ (foto: Helen Pearsonová)

Stephen a David z rapového dua G-Side. Vyfotila jsem je, když na požárním schodišti v Manhattanu poskytovali novinářům po telefonu rozhovor. Fotografie vypovídá o „DIY“ povaze nezávislé hudební scény (DIY, angl. „Udělej si sám“, je druh kultury, kterou vytváří lidé sami bez profesionální podpory; pozn. red.). Digitální technologie umožňují šířit informace po internetu a vytvořit různorodou mezinárodní fanouškovskou základnu. (Manhattan, New York, USA)

 

Kategorie KRAJINA

Vítěz kategorie

„Zelená krajina“ (foto: George Tapan)
Krásná duha po dešti nad zelenomodrým mořem u ostrova Palawan.
(Onuk Island, Balabac Palawan, Filipíny)

Čestná uznání poroty

„Festival síry a ohně“ (foto: Hung-Hsiu Shih)

Na Tchaj-wanu se každoročně koná rybářská ohňová slavnost. Rituál se dědí z generace na generaci.
(Tchaj-pej, ostrov Tchaj-wan)

 

 

 

„Létající draci“ (foto: Felipe Carvalho)

Souboj draků u ghetta Santa Marta v Riu de Janeiru. V minulosti lidé papírovými draky upozorňovali na přítomnost nepřátel drogových dealerů. Místo se stalo „válečnou zónou“, kterou dealeři zcela ovládali.
(Santa Marta, Rio de Janeiro, Brazílie)

 

 

"Kyber monzun" (foto: Anuar Patjane)

Přívalový monzunový déšť ve městě Bhaktapur
(Bhaktapur, Nepál)

 

 

 

 


"Po vodě na oběžnou dráhu" (foto: James Vernacotola)

Raketoplán Endeavour STS-130 startuje na oběžnou dráhu směrem k východu, zatímco hvězdy a Měsíc směřují na západ a zanechávají za sebou překrásný odraz na hladině.
(Ponte Vedra, Florida, USA)

 

 

 

Kategorie PŘÍRODA

Vítěz kategorie a absolutní vítěz soutěže

„V kapkách vody“ (foto: Shikhei Goh)
Absolutní vítěz soutěže National Geographic USA Photo Contest. Tento snímek byl pořízen, když autor jako obvykle hledal hmyz pro makro fotografie. Asistent se snažil rozprašováním vody simulovat déšt a osvětlení bylo zrovna vynikající. Z výsledku byl fotograf nadšený a doufá, že potěší i diváky.
(Batam, Ostrovy Riau, Indonésie)

Čestná uznání poroty 

„Modrý rybník s prvním sněhem“ (foto: Kent Shiraishi)

Modrý rybník v proslulém turistickém letovisku. V zimě, kdy rybník zamrzá, sem nikdo nejezdí. Tato fotografie byla pořízena na začátku zimy a vidíme na ní první sníh. Modrou barvu způsobuje tryskající podzemní horský pramen. Barva rybníka se každý den proměňuje.
(Biei, Hokkaido, Japonsko)

 

„Medúza jako východ slunce“ (foto: Angel Fitor)

Medúza (Cotylorhiza tuberculata) plovoucí těsně pod hladinou se vystavuje prvním slunečním paprskům, aby přiměla symbiotické řasy k výrobě energie.
(pobřežní laguny Mar Menor, provincie Murcia, Španělsko)

 

 

 

„Panika v louži“ (foto: Marius Coetzee)

Právě jsem fotografoval v národním parku Serengeti v Tanzanii. Bylo poledne a my jsme najednou narazili na zebru běžící k vodě, aby uhasila svou žízeň. Zebry se do vody noří a pak panicky utíkají. Stále znova a znova. (Národní park Serengeti, Tanzanie)

 

 

 

„Lov“ (foto: Stefano Pesarelli)

Fotografie stojí na postřehu. Výstřel je posledním momentem zachycení obrazu, a je nejjednodušší částí celého procesu zachycení reality. Lov je hlavním námětem snímku, s barevnou harmonií v pozadí, bez všech rozptylujících detailů. Navíc zaujme i symetrie mezi ocasem šelmy a rohy antilopy.
(Keňa, národní rezervace Masai Mara)

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články