Exkluzivně pro National Geographic: Bible krále Jakuba

Angličtina je dnes nejrozšířenějším jazykem světa. Proč? Velký vliv na to má jedna nenápadná kniha stará 400 roků.

Zdroj: archiv

Bible krále Jakuba je výjimečná kniha. Milují je protestanti, rastafariáni i básníci. Žádná jiná kniha neovlivnila angličtinu tak, jako právě tato bible. Díky ní vypadá angličtina tak, jak vypadá – dost dobře, že se stala světovým jazykem číslo jedna právě proto, že má podobu, do které ji zformovala Bible krále Jakuba.

Žádná jiná kniha není v Anglii tak populární. Letos je to přesně 400 let, co vznikla. Angličané to oslavili způsobem, jaký jim můžeme jen závidět:zvláštní bohoslužbou ve Westminsterském opatství v Londýně za přítomnosti samotné královny Alžběty II. Za dva roky to bude 400 let, co vznikla naše Bible kralická -myslíte, že její výročí oslavíme podobně důstojně?

 

 

Bible krále Jakuba je knihou číslo jedna i na Jamajce. FOTO: National Geographic

 

Dodnes je Bible krále Jakuba nejvydávanější knihou v angličtině - jedinou, kterou nepřeválcovala ani potterománie. Není sice prvním anglickým překladem Bible, ale je tím, který změnil anglickou společnost a kulturu – a i celý svět. Jak moc, to dokládají čísla: Dnes vlastní svou Bibli ve Spojených státech  89 procent dospělých Američanů, přičemž 67 procent z nich má právě překlad krále Jakuba… 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články