Exkluzivně pro National Geographic: Japonští jaderní běženci

Po katastrofách z 11. března 2011 bylo nařízeno, aby desetitisíce lidí opustily domovy v okolí poškozené jaderné elektrárny. Dnes jsou jejich stopy jako jedinečná připomínka místa, odkud lidé jen zdráhavě odešli, zatuhlé v blátě.

Zdroj: archiv

Nejsrdceryvnějším dojmem ve městě Namie působí to, že na první pohled se zdá, jako by se tu neudálo nic špatného. Modrozelené louky vypadají bujně. Líně tekoucí řeky Takase a Ukedo se třpytí v slunečních paprscích. Holičství, vlakové nádraží i restaurace nabízející smažené vepřové se zdají připravené obsloužit zákazníky. Je to svět na hony vzdálený zmatku a všeobecné zkáze spatřené ve městech u pobřeží dále na severu. V prefekturách Mijagi a Iwate se hodiny vyplavené na břeh zastavily přibližně v čase 15.15, kdy tsunami pohltilo celá města; v prostém rybářském městečku Namie hodiny tikaly dál.

Namie patří k pěti městečkům, dvěma městům a dvěma vesnicím, které leží částečně nebo zcela uvnitř 20kilometrového okruhu kolem jaderné elektrárny Fukušima Daiiči označeného vládou za zakázanou oblast. Jako všechna města v uzavřené jaderné zóně v podstatě nadále neexistuje. Z 21 000 místních obyvatel jich je 7 500 roztroušeno po celém Japonsku. Zbylých 13 500 žije v dočasných ubytovnách ve fukušimském regionu. Patří k více než 70 000 „jaderných běženců“ vyhnaných z domovů nejhorší jadernou havárií na světě od Černobylu.

 

Jak zemřela Namie

Faktický zánik Namie začal v chaotických hodinách poté, co 11. března udeřilo zemětřesení. Namie má motýlkovitý tvar, rozšiřuje se severozápadně od Fukušimy Daiiči. Obyvatelé ovlivnění televizními zprávami o jaderné havárii a místními úředníky se přesunuli do vyšších poloh, do středu pomyslného motýlku. Japoncům žijícím s tsunami po staletí velí pud sebezáchovy prchnout do kopců, jenže v tomto případě se to ukázalo jako mimořádně špatná strategie. Obyvatelé utekli rovnou do vzdušného proudu, který unášel radioaktivní prach. S minimem potravin se natěsnali do přístřešků, kde zůstali až do 15.března, kdy je další exploze vyhnala dál na západ do města Nihonmacu.

 Fotografie David Guttenfelder

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články