Exkluzivně pro National Geographic: Mrazivá hlídka

Dva mladí Dánové zjišťují, zda jsou dost drsní na to, aby mohli sloužit u jediné vojenské jednotky na světě, která používá psí spřežení.

Zdroj: archiv

Příslušníci jednotky Sirius již déle než šedesát let střeží severovýchodní pobřeží Grónska, které je dlouhé14 000 kilometrů. Dvanáctičlenný tým musí nejméně jednou za pět let projít každičký centimetr nesmírně členitého grónského pobřeží.

Podle mezinárodního práva tak hlídky formálně stvrzují dánskou suverenitu na tomto území. Sirius je jediná vojenská hlídka na světě, která používá psí spřežení. V popisu práce, k níž patří malá výplata a žádná dovolená, je putování s partnerem a psím spřežením. Během šestadvaceti měsíců musí hlídky překonat vzdálenost více než 8 000 kilometrů. Zranění jsou nevyhnutelná stejně jako hlad, vyčerpání a omrzliny. Za hlídkami se plíží lední medvědi. Mladí muži nemají možnost navštívit rodinu nebo přátele, nemají příležitost jít na schůzku s děvčetem. Nikdy nezahlédnou jediný strom. 

Seznamte se se psími představiteli mrazivé hlídky: 

 
 
 
 
 
 
 

 

Každoročně je vybráno jen šest lidí, kteří nahradí odcházející členy hlídek. Ženy mohou sloužit také, dosud se však nepřihlásila ani jediná. Maximální věk uchazečů je třicet let. V Grónsku, kde porouchaný motor může znamenat smrt, je i ve věku moderních vojenských vozidel Humvee a tanků Abrams nejlepším dopravním prostředkem na dlouhé vzdálenosti psí spřežení. Psi už nesčetněkrát zachránili hlídkujícím mužům život. Jízda na saních nekonečnou nocí, a zejména v mlze, nemá daleko k cestování poslepu. Psi mnohokrát zastavili těsně na okraji srázu a odmítali se hnout, i když je lidé pobízeli kupředu. Pokud psi ucítí nablízku ledního medvěda, varují hlídkující muže specifickým syčivým vrčením. 

Napsal Michael Finkel

Fotografie Fritz Hoffmann

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články