Exkluzivně pro National Geographic: Tajuplný poklad anglického válečníka

Zlato a zbraně, které zakopali staroangličtí vojáci na poli před 1300 roky, našli lovci pokladů. Pomocí detektorů za pár liber objevili věci za miliony.

Zdroj: archiv

Zlato mělo cenu osmdesáti koní, dnes má hodnotu přes 60 milionů korun.

Jednoho dne, možná jedné noci, na konci 7. století putovala v anglosaském království Mercie neznámá skupina lidí po starořímské silnici, která vedla přes neobydlená vřesoviště lemovaná lesem. Možná to byli vojáci, možná zloději – tento odlehlý kraj byl po celá staletí známý jako rejdiště loupežníků –, v každém případě to však nebyli obyčejní poutníci. Na místě, kde se zvedal nízký horský hřeben, sešli z cesty, vykopali jámu, ukryli do ní poklad a zahrnuli ho hlínou.  

Poklad tam pak v klidu odpočíval po celých 1 300 let, během nichž se z lesní mýtiny stala pastvina a pak obdělávané pole. Potom začali farmáře Freda Johnsona navštěvovat lovci pokladů vyzbrojení detektory kovů, jakých se všude po Velké Británii rojí tisíce. Jeden z nich, Terry Herbert, 5. července 2009 poklad nalezl. Staffordshirský poklad, jak byl nález rychle nazván, vzrušil veřejnost i odborníky na dějiny anglosaských království. Obsahuje zlaté, stříbrné a granátové předměty z rané anglosaské doby a z jednoho z tehdejších nejvýznamnějších království. Kvalita a styl složitých technik, které byly k výzdobě předmětů použity, byly navíc zcela mimořádné kvality.

Meče a zlato - to dělá vládce

Poklad obsahuje zhruba 3 500 různých zlomků, které dávaly dohromady stovky celých předmětů. A všechny věci, které bylo možné přesně určit, mají nápadně podobný charakter. Bylo tu přes 300 kovaných částí jílců meče, 92 hlavic rukojeti meče a 10 přívěšků na jeho pochvu. Za povšimnutí také stojí, že poklad neobsahuje žádné mince ani dámské šperky a jedinými „neválečnickými“ kusy v celé sbírce jsou zřejmě jen tři náboženské předměty. Záhadou zůstává skutečnost, že mnoho předmětů bylo zřejmě záměrně poškozeno nebo rozbito. Celý poklad byl tedy hromadou poničené drahocenné vojenské výzbroje, která po 13 století odpočívala v úkrytu v oblasti zmítané politickými a vojenskými nepokoji.

 

Chcete si na videu prohlédnout objevitele největšího pokladu v anglosaských dějinách? Jmenuje se Terry Herbert a stačí kliknout:

 

 

 

 

Počet hlavic mečů nalezených ve staffordshirském pokladu, tedy 92, zhruba odpovídá počtu mužů, kteří tvořili bojovou družinu vazalů jednoho šlechtice.

Terry Herbert

Poklad by tedy mohl být elitní vojenskou výstrojí typickou pro družinu některého z pánů. „Je to poklad patřící někomu vysoce postavenému,“ soudí Nicholas Brooks, emeritní historik z University of Birmingham, který o třpytících se předmětech nalezených ve Staffordshiru mluví jako o „ozdobných klenotech válečných druhů krále“.

Téměř 75 procent všech kovových součástí pokladu tvoří zlato vážící něco přes pět kilogramů! 

V tehdejší době mohlo mít zlato v pokladu hodnotu 800 solidů, za které se dalo koupit asi 80 koní. Současný odhad ceny nálezu činí 3 285 000 liber  - tedy přes 60 milionů korun.

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články