Facebook jako diagnoza osamělosti

Nic se nemá přehánět. Nová studie upozorňuje na to, že přehnané sdílení osobních informací na Facebooku může souviset se silným pocitem osamělosti. Na vzorku uživatelů největší sociální sítě dokládají vědci emoční stres a deprese, které se projevují až přepjatou exhibicí.

Facebook jako diagnoza osamělosti
Facebook jako diagnoza osamělosti
Zdroj: archiv

Nová studie, publikovaná odborníky z univerzity v Novém Jižním Walesu tvrdí, že více než 79 procent uživatelů, kteří sami sebe popisují jako "osamělý/lá" zveřejňuje i další osobní informace, včetně své oblíbené knihy a filmy. Podobné informace uvádí jen 65 procent uživatelů, kteří se osamělí necítí.

Ještě větší je však rozdíl mezi tím, komu tyto informace uživatelé na Facebooku zpřístupňují. Ti, kteří sami sebe označují jako "osamělí" z 98 procent zpřístupňují tyto informace včetně svých stavů všem. Naopak drtivá většina ostatních "neosamělých" bližší informace sděluje zpravidla hlavně přátelům. 

"Facebooková deprese existuje. Lidé s pocity osamělosti, na které působí sociální tlak, se snaží něco dokázat ostatním on-line uživatelům," uvádějí ve studie "Sebe-odhalení na Facebooku" její autoři Yeslam Al-Saggaf a Sharon Neilson, kteří své závěry ověřovali na vzorku 600 lidí.

Osamělí se tak podle Al-Saggafa usilují o navázání kontaktu s ostatními lidmi, usnadnit ho a zbavit se tak svého pocitu, který jim působí emoční stres. Ovšem, jak ukazují jiné dřívější studie, přílišná závislost na sociálních sítí může mít nakonec nebezpečné následky pro fyzické i duševní zdraví.

Přestože Facebook propojuje lidi (má 1,1 miliardy uživatelů), duševní zdraví může ve skutečnosti trpět především kvůli tomu, když jsou jednotliví uživatelé ignorováni - tedy nikdo "nelajkuje" či nesdílí jejich příspěvky. Takoví lidé propadají pochybám o smysluplnosti své existence.

 

Související články