Festival Gadhimai: Masakr ve jménu hinduistické bohyně

Rituální festival, při kterém se každých pět let obětují tisíce bůvolů, koz, holubů a krys hinduistické bohyni moci Gadhimai navštívilo letos 2,5 milionu věřících. Pro tamní obyvatele jde o spirituální akt, ochránci zvířat se však bouří.

Zdroj: čtk

Spirituální obětní akt se koná v Baryiyapuru poblíž hranice Nepálu a Indie. Na počest bohyně Gadhimai zde zvířatům setnou hlavu nebo proříznou hrdlo. Účastníci festivalu věří, že zvířecí oběti ukončí zlo a přinesou prosperitu.

Navzdory zákazu indické vlády vyvážet zvířata během trvání Gadhimai festivalu, se sjíždějí také obyvatelé Indie a přivážejí s sebou zvířata, která chtějí bohyni obětovat, aby vyslyšela jejich přání. Pozitivní zpráva je, že počet usmrcených zvířat se značně snížil: letos bylo obětováno 5000 bůvolů, před pěti lety se jejich počet vyšplhal na 20 000.

Ochránci zvířat stejně jako v roce 2009 (kdy festival v rámci protestů navštívila i francouzská ikona Brigitte Bardot) přijeli do Nepálu, aby upozornili na krutá jatka, která se zde odehrávají. Vláda však nechtěla zasahovat do staletí dlouhé tradice.

Po skončení festivalu jsou maso, kosti a kůže zvířat prodány indickým a nepálským obchodníkům. Vzhledem k netrénovaným katům ve věci humání popravy však panuje všeobecný názor, že obětovaná zvířata zbytečně trpí a umírají pomalou a bolestivou smrtí.

Mohlo by vás zajímat:

Související články