Fotoesej: Nedotknutelný student Nepálu

Durga Kami je osmašedesátiletý obyvatel Nepálu. Patří do kasty dalitů, neboli nedotknutelných. Kamiho rodiče byli velmi chudí, a tak si školu nemohli dovolit. Šestinásobný otec a osminásobný dědeček se po smrti své ženy rozhodl vrátit zpátky ke studiím a předtím než zemře, získat alespoň základní vzdělání. Kromě toho má ještě další ušlechtilý cíl – stát se učitelem a jít příkladem i dalším ze své kasty.

Zdroj: archiv

"Začal jsem chodit do školy, protože chci být vzdělaný. Chci tak jít příkladem i dalším dalitům," vysvětluje Kami své konání. Dalitové jsou často diskriminováni. Téměř polovina z nich žije pod hranicí chudoby a nemohou si dovolit ani jídlo, oblečení nebo střechu nad hlavou. V sociální hierarchii pocházející z Indie patří nedotknutelní až na úplné dno společnosti. Často mají jen velmi omezený přístup na pracovní trh a ke zdravotnímu nebo školnímu systému.

Nepálský dědeček si každé ráno pročeše svůj hustý bílý plnovous, oblékne si školní uniformu a šest dní v týdnu se vydává do školy Shree Kala Bhairab. Cesta mu trvá hodinu. Bzukot a křepčení dvou set dětí je vítaným kontrastem k tichu, které má Kami doma. Jeho skromné obydlí se nachází v oblasti Syangja, 250 km západně od hlavního města Káthmándú. Střechu má děravou a často zůstává také bez elektřiny. Jeho děti se odstěhovaly a tak na kopci zůstal sám. "Když chci zapomenout na svá trápení, jdu do školy," směje se Kami.

Nejprve navštěvoval základní školu v Kaharay, kde se spolu se svými sedmiletými spolužáky učil číst a psát. Pokračoval s jedenáctiletými a nyní je jeho spolužákům patnáct let. Učitel D. R. Koirala je na Kamiho pyšný. "Poprvé v životě učím seniora, který je ve věku mého otce. Mám z toho velkou radost." Nepálský dědeček je ve škole oblíbený a s nadšením se zapojuje do všech aktivit, včetně volejbalových zápasů.

Mohlo by vás zajímat: