FOTOSTORY: Výprava za okatými nártouny

Srpnové číslo National Geographic přinese obsáhlou reportáž o ohrožených nártounech. Na jejich výzkumu se podílí i Češi. Ochutnejte!

FOTOSTORY: Výprava za okatými nártouny
FOTOSTORY: Výprava za okatými nártouny
Zdroj: archiv

Cena nártounů na černém trhu v posledních letech prudce vzrostla, je jich stále méně. Roztomilí primáti s obrovskýma vykulenýma očima se na Filipínách stali miláčky turistů, kvůli pytlákům a úbytku lesa v celé jihovýchodní Asii však svádějí boj o přežití. Projekt českých vědců a české ambasády v Manile se pokouší o jejich záchranu. 

Prodíráme se noční džunglí v povodí řeky Kinabatangan v malajské části Bornea. Chceme srovnat, jak se daří nártounům zde v divočině a jaké podmínky mají na filipínském ostrově Bohol, kde jsou vyhlášenou turistickou atrakcí a kde jejich výzkum a ochranu vedou čeští vědci.

 

Náhle jeden člen skupiny vpravo od stezky zahlédne malého tvora sedícího na stromě. 

 

Opatrně se přiblížíme, všechny svítilny se upřou na jedno místo - a to, co jsme původně měli za krysu, na nás pomalu otáčí hlavu s obrovskýma očima, které zabírají snad polovinu „obličeje“. Nártoun! 

 

Malý primát sedí na kmeni mladého stromu, objímá ho pažemi.

 

Jeho kostnaté přísavkovité prstíky připomínají vyhublé ruce přestárlého pianisty.

 

Je z nás zřejmě v takovém šoku, že zvědavě kouká do světel a sedí jako přilepený. 

 

Tito tvorové, před tisíci let hojní v celé jihovýchodní Asii, patří k vývojově nejstarším druhům primátů.

 

Nártouni jsou tvorové malí a nenápadní, tělo i s hlavou je veliké od 8,5 do 16 centimetrů a vejde se pohodlně do lidské dlaně.

 

Silné zadní nohy mohou být až dvojnásobně dlouhé a díky jejich extrémně zvětšené nártní kosti – tarsu – získali nártouni jméno.

 

Nejnápadnější a nejsympatičtější jsou velké, vzhledem k jeho rozměrům přímo obrovské oči zabírající většinu lebky. Každá bulva je větší než jeho mozek, může mít v průměru až 16 mm, a je tak veliká, že v očních důlcích nezbývá místo na svaly: oči jsou v nich zasazeny napevno, což nártoun kompenzuje obrovskou pohyblivostí hlavy. 

Mnohem více se o nártounech a jejich výzkumu dozvíte v srpnovém čísle National Geographic. Více o českém podílu na jejich výzkumu najdete TADY.

Text a foto: Zdeněk Lokaj

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články