Gepard: z nuly na sto za čtyři sekundy

Škoda Octavia potřebuje k nabrání stokilometrové rychlosti 9,7 sekund – gepardovi to zabere polovinu času.

Zdroj: archiv

Když jedete po dálnici plnou rychlostí, představte si, že podél vašeho auta běží zvíře a bez problémů s ním drží krok. Tohle dokáže jen gepard. Jak je to možné?

Na stovce by gepard porazil Usaina Bolta o tři sekundy

Jediné zvíře, které běhá podobně rychle jako gepard je jeho kořist – gazela. Evoluce na oba druhy zvířat působila tak dlouho, že se dokonala přizpůsobila svým rolím. Zatímco gazely jsou specialistky na úniky, gepardi se stali jejich dokonalými lovci. Díky této specializaci jsou schopní krátkodobě sprintovat rychlostí až na 113 km/h! Během toho mohou obratně měnit směr i zaútočit na vyhlédnutou kořist.

 Tento rekord byl naměřen roku 2009 osmileté samici jménem Sarah v zoo v Cincinatti. Tehdy dokázala gepardice uběhnout stovku za 6.13 sekund, tedy o tři sekundy rychleji než nejrychlejší člověk planety. A to se jednalo o nepříliš trénující exemplář zvířete, které v omezeném výběhu zoo nemá dostatečnou motivaci ani prostor k běhání. Jakých rychlostí mohou gepardi dosahovat v přírodě, se zatím nepodařilo zcela dokonale změřit…

Celý popis gepardího lovu je úžasnou ukázkou toho, jak funguje evoluce. Aby gepard mohl své nejsilnější stránky využít, musí se nejprve dostat ke kořisti co nejblíž – k tomu jim pomáhá dokonalý zrak a nenápadné zbavení, které dokonale splývá s barvami savany.  

Srovnání geparda a člověka s nejrychlejšími auty světa
Kdo/co: Zrychlení: 
 Corvette Twin Turbo   7.2 m/s
 Ferrari Enzo   8.1 m/s
 Člověk (Usain Bolt)  6,9 m/s
 Gepard  10 m/s

Jak se stát rychlíkem

Za jeho neuvěřitelnou rychlost může více faktorů. Gepard má aerodynamické tělo vytvarované miliony let evoluce k co největší rychlosti. Malá hlava, dlouhé linie trupu a extrémně dlouhý ocas, kterým udržuje gepard při běhu správný směr ručí za to, že mu kořist jen tak neuteče. Při běhu se dotýká země vždy jen jednou končetinou, přičemž při každém 7-8 metrovém skoku jsou dvě fáze, během nichž se nedotýká země vůbec; právě v těchto momentech vypadá gepard na fotkách nejlépe – vypadá to, jako by letěl. V plné rychlosti dokáže gepard udělat takové skoky za sekundu tři! Gepardí nohy by mohly sloužit jako vzor pro výrobce sprinterských treter. Jako jediné kočkovité šelmy mají gepardi krátké, jen částečně zatažitelné, drápy, jimiž se odrážejí od země.

Také gepardí srdce a plíce mají na rychlost velký vliv. Zatímco v „normálním provozu“ se gepard nadechne za minutu šedesátkrát, při běhu se tato frekvence zdvouapůlnásobí. I tak však gepard zvládne běžet jen asi 30 sekund, pak mu dech dojde. Pak je na několik desítek minut zcela vyčerpaný a nemůže popadnout dech. Navíc se jejich tělo přímo děsivě přehřívá, Právě tato doba je pro gepardy nejrizikovější – nejenže jim může utéct kořist, ale dokonce se sami mohou stát kořistí jiných predátorů.

 

Kdo je rychlejší než gepard?

Gepardi sice na souši nemají konkurenty, ale ve srovnání s ptáky musí blednout závistí. Takový sokol stěhovavý by geparda při závodech pořádně ztrapnil. Ubohých gepardech 113 km/h by rozdrtil svými 350 km/h. Této rychlosti však dosahuje jen při útoku, kdy téměř volným pádem se složenými křídli padá jako kámen z nebe na kořist. Je překvapivé, že rychlostní limity na souši a ve vodě jsou tak podobné – nejrychlejší rybou světa je plachetník, který dokáže pokořit u rychlost 110 km/h.

ÚVODNÍ FOTO: Ch.Johns, National Geographic

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články