Globální oteplování přenáší do moří nemoci z pevniny, tvrdí vědci

Vědci, kteří se věnují ekosystému oceánu, varují před šířením nákazy parazity suchozemských zvířat na mořské savce a před ohrožením, které podobné nemoci znamenají pro člověka.

Zdroj: archiv

Na téma znečišťování moří se sešli v kanadském Vancouveru při sympoziu pod názvem Udržet se na hladině nemocných moří. Po celém světě jsou tuleni, lachtani a další mořská zvířata nakažena parazity a nemocemi typickými pro kozy, krávy, kočky a psy, varovali vědci na pravidelné konferenci Americké asociace pro pokrok vědy (AAAS).

Pozn. editora: Původně jsme k článku jen hledali odpovídající fotografii s tuleněm nebo lachtanem. Ale nemohli jsme si vybrat z nejhezčí - tuleni jsou prostě krasavci. Tak máte v galerii rovnou všechny…

Tyto nemoci pak čím dál více ohrožují i samotného člověka, který k moři přijíždí na dovolenou, pracovat, nebo moře využívá jako zdroj potravy. Sympozium je dalším v řadě setkání, která upozorňují na zhoršující se stav oceánů, vykazujících čím dál větší kyselost a teplotu v některých částech světa a další vlivy globálního oteplování.

Oceány umírají

Podle Jasona Hall-Spencera z Plymouthské univerzity v Británii lze se zvýšenými hodnotami CO2 pozorovat třicetiprocentní pokles mikrobů, rostlin a živočichů v oceánech. Gretchen Hofmannová z Kalifornské univerzity v Santa Barbaře dodává, že rostoucí kyselost oceánů způsobená růstem emisí CO2 zabíjí zárodky ústřic a slávek po celém světě. Na pobřeží Kanady a Spojených států je jejich chov kvůli tomu ohrožen.

Lisa Levinová z oceánografického institutu Scripps de La Jolla v Kalifornii připomíná, že oteplování vody vede ke snižování množství kyslíku, což má nepříznivý dopad na organismy žijící v hlubinách.

Můžou za to betonáři

Paraziti, houby, viry a bakterie se dnes dostávají z půdy do moře jednodušeji kvůli zásahům člověka: betonování a vysoušení bažinatých oblastí narušuje původně přirozené filtry, zároveň se člověk začal intenzivněji věnovat zemědělství. A proto například parazitický prvok toxoplasma gondii, který vyvolává u krav potrat, ohrožuje nyní i mořská zvířata.

Kalifornská veterinářka Melissa Millerová navíc varuje před neodhadnutelným dopadem na člověka. "Žijeme ve stejných zónách a konzumujeme stejnou potravu," říká. Vědci proto vyzvali k intenzivnímu monitorování rizik, které paraziti a další nemoci mohou představovat pro člověka a mořská zvířata.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články