Globální oteplování zvrátilo trend ochlazování Země trvající 2000 let

Spor o globální oteplování připomíná přestřelku. Sotva se objeví studie, že přes rostoucí objem oxidu uhličitého ne doprovází odpovídající slibované zvýšení průměrných teplot, trumfuje protistrana studiemi o tom, že právě lidstvo ohřálo planetu nejvíce za poslední tisíce let.

Globální oteplování zvrátilo trend ochlazování Země trvající 2000 let
Globální oteplování zvrátilo trend ochlazování Země trvající 2000 let
Zdroj: archiv

Nová studie, která vznikla ve spolupráci 78 vědců z 60 institucí spojených v rámci 2K Network, dokazuje, že emise s rozvojem průmyslové civilizace zvrátili s koncem 19. století trend přirozeného ochlazování pozemského klimatu, který začal před dvěma tisíci let. Vědci v rámci této studie zrekonstruovali vývoj klimatu na všech kontinentech a zpřesnili tak jeho vývoj spolu s vyvrácením některých mýtů.

K důležitým zjištěním studie, která se kromě dochovaných měření a zpráv zakládá na analýze letokruhů, sedimentů z jezer i moří, vzorků z korálových útesů i pylů, či sond z ledovců, patří i skutečnost regionální proměny klimatu - studené a teplé intervaly -, nebyly globálně synchronizované. A tak například Malá doba ledová ve středověku neměla globální charakter.

Graf vývoje změn průměrných teplot za posledních 2000 let.

Dlouhodobým jevem bylo pouze pozvolné ochlazování, které bylo nejprve pozvolna "zabrzděno" s nástupem 20. století a vletech 1971 až 2000 průměrné teploty vykazují zvýšení teplot na úroveň vyšší, než kdykoli jindy v předchozích 1400 letech. Graf vývoje teplotních změn tak s koncem minulého století dostává podobu hokejky, která má podle modelů díle růst. 

Ovšem v modelování budoucího vývoje vidí právě mnoho skeptiků problém, protože v posledním desetiletí nárůst teplot neodpovídal předpokladům založeným na zvyšování koncentrace oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů v atmosféře. Modely vývoje klimatu se sice zpřesňují, ale neumí pracovat s dynamikou vzdušných a oceánských proudění, formování oblačnosti.  

Zároveň se objevily i studie NASA, které sice potvrzují roli CO2 jako skleníkového plynu, který zadržuje od povrchu odražené sluneční paprsky, zároveň ale upozorňují na skutečnost, že oxid uhličíty funguje i jako ochlazovač, který snižuje množství dopadajících slunečních paprsků.

Zveřejněná studie uvádí, že přirozený trend ochlazování za poslední 2000 let se projevoval regionálně poklesem průměrných teplot o 0,1 až 03 stupně Celsia za 1000 let. Ochlazování bylo údajně způsoben snižováním sluneční intenzity, pomalými změnami oběžné dráhy Země kolem Slunce (mění se naklonění oběžné dráhy a planeta se neustále navíc pomalu od Slunce vzdaluje). Svou roli sehrála i proměna krajiny v jednotlivých oblastech.

Související články