Hathi Gaon v Indii. Vesnice, kde vládnou sloni

Sloní vesnice má za cíl zlepšit životní podmínky těchto chobotnatců. Fotografka Jana Hunterová místo navštívila…

Zdroj: Jana Hunterová

Město Džajpur se nachází v polopouštní oblasti indického státu Rádžastán a už po stovky let k němu neodmyslitelně patří slon indický.

Nosil členy královské rodiny, účastnil se válečných tažení a zvládal namáhavou a těžkou práci. I dnes jsou sloni stále využíváni k pracovním, ale i turistickým účelům.

V roce 2010 reagovala radžastánská vláda na kritiku týkající se životních podmínek slonů a přišla s novou iniciativou. Podpořila projekt na vznik Hathi Gaon, sloní vesnice s ustájením pro zhruba sto slonů a zajištění zaměstnání a ubytování pro jejich opatrovatele s rodinami. Vesnice se rozkládá na 30 hektarech půdy včetně přístřešků a umělého jezírka.

Země slonů

Začínáme přistávat. Dívám se z okna letadla a vyhlížím, až se objeví „růžové město“, tak jak je Džajpur často nazýván podle typické barvy svých budov. Viditelnost dobrá a bez smogu. Aspoň v to doufám. Protože moje plíce i oči naléhavě volají po odpočinku.

Rozhlédnu se v příletové hale a snažím se najít svého průvodce, který na mě má tady čekat. Povšimnu si nápadného muže s červenou bradkou. Netrpělivě se rozhlíží a mává cedulí s nápisem YANA. Hennou nabarvené vousy krásně ladí s tímto místem, a tak k němu ihned vyrážím. „Já jsem Rafík,“ představuje se a hned mi na krk věší girlandu z čerstvých květů rudých růží.  Tak krásně voní. Nasávám jejich vůni zas a zase. Nemohu se jich nabažit. Je to jako sen. Nedýchatelný a těžký vzduch v Kalkatě a tady ráj. Ano, to je přesně to, co teď potřebuji.

 Sloní vesnice Hathi Gaon Zdroj: Jana Hunterová

Sedám si do rikši a nechávám se vézt skrz město a pomalu si užívat jeho úžasnou atmosféru. Míříme ke slavnému Jantarovému paláci, ale cestou se chci zastavit ve dvou velmi zajímavých vesnicích, které dostaly jméno po jejich zvířecích obyvatelích.

Sloní vesnice Hathi Gaon Zdroj: Jana Hunterová

Přes tržiště v centru města jedeme skoro krokem. Do cesty se nám pletou chodci, kola, auta, rikši a svaté krávy. A to jen do chvíle než dorazíme do místa, zvaném „vesnice vepřů“. Tady se nám pletou do cesty prasata, která tu vesele pobíhají, povalují se v odpadcích i odtokové stoce. Z domu vychází žena s mísou plnou zbytků jídla. Plesk. Hmota přistála hned vedle nás a rozpohybovala tak jinak líné vepře. Rozběhli se a radostně se vrhají na pochutinu. „V této části Džajpuru se pěstují prasata ve velkém,“ vysvětluje Rafík. „A jak je v Indii zvykem, veškerý život se odehrává na ulici a zvířata mají tady volnost. Dělají si, co chtějí a žádné chlívky neexistují“, dodává.

Sloní vesnice Hathi Gaon Zdroj: Jana Hunterová

Krásná Rukuli

Rikša drkotá dál přes hliněné cesty s výmoly až do „vesnice slonů“. Projíždíme kolem kamenných budov s dvory, kde jsou sloni ustájení. Zastavujeme a vcházíme do jednoho z nich. Je to prostor tak 50 x 20 metrů. Vlevo přístřešek s podestýlkou, naproti je ustájení pro tři slony a vpravo pro jednoho.

 Sloní vesnice Hathi Gaon Zdroj: Jana Hunterová

Uprostřed sedí dva muži a svazují suchou trávu do malých podlouhlých balíčků. „Připravují jídlo pro slony,“ komentuje můj pohled Rafík. „Je to nekonečná práce, protože slon denně sežere 100–250 kg rostlinné potravy a vypije přes 100 litrů vody denně,“ pokračuje s výkladem.

Rozhlížím se po dvoře, když se můj pohled náhle střetne s velkýma hnědýma očima. Dívám se přímo do nich, přitahují mě jít stále blíž a blíže. „To je slonice Roopkali a je jí 40 let,“ slyším za sebou. „V překladu to znamená velmi krásná,“ dodává. A já vím, že má pravdu.

 Sloní vesnice Hathi Gaon Zdroj: Jana Hunterová

Nádherná Roopkali tu stojí majestátně a dívá se přímo na mě. Nespouští ze mě své obrovské oči a já z ní. Hlavu má ozdobenou malovanými dekorativními vzory. V tanečním  rytmu se hýbe ze strany na stranu. Plácá ušima, k hlavě a zase od ní, tam a zpět. Jakoby mě zdravila.

Najednou zvedne chobot a něžně jím těsně kolem mě začne pohupovat. Zvědavě se mě jemně dotkne. Obejmu ji. Hladím ji a hlavu opřu o její chobot. Krásné souznění beze slov. Neustále se dívám směrem nahoru do jejích hlubokých očí a už rozumím, proč je v Indii jeden z nejuctívanějších a nejznámějších hinduistických bohů mladík Ganapati se čtyřmi pažemi a sloní hlavou. Představuje věrnost, moudrost a sílu. A to vše teď cítím.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články