Houstone máme problém!

Věta "Houstone máme problém" se čerstvě vztahuje k Mezinárodní vesmírné stanici. Její funkčnost a bezpečnost šestičlenné posádky vážně ohrožuje výpadek čerpadla chladícího systému.

Houstone máme problém!
Houstone máme problém!
Zdroj: archiv

Bez chladícího systému jsou ohroženi jak astronauti, tak elektronika na palubě stanice. Na orbitě, kde je stanice zaparkována se teploty mění v rozsahu 500 stupňů Celsia. 

Podobně jako u katastrofické mise Apollo 13. povolala NASA několik "Tiger týmů", které se mají s výpadkem porvat. Možná si pamatujete scénu z filmu Apollo 13 s Tomem Hanksem v hlavní roli, kdy odborníci dole na Zemi dají na stůl hromadu náhradních dílů, jen těch, které mají k dispozici i astronauti ve vesmíru, a hledají možnost, jak je možné vyřešit krizovou situaci.

V případě chladícího systému pracují experti na dvou možných scénářích. První preferovaný hledá možnost, zda nepůjde potíže vyřešit softwarovou záplatou v ovládacím programu. Pokud se to nepodaří je další možností riziková oprava spojená s výletem do vesmíru. V takovém případě se počítá podle ABC News s minimálně částečnou evakuací stanice. 

Výstupy do vesmíru jsou nebezpečné a speciální skafandry mohou selhat. Pro NASA je stále záhadou selhání skafandru při kterém se na počátku roku málem utopil astronaut Luca Parmitano .

Podle mluvčího se o případné opravě musí rozhodnout do pondělí. Zároveň se také rozhodne o startu zásobovací lodě Cygnus, který byl naplánován na 18. prosince. 

Související články