Hra s turisty: Kubánec je vtipálek, výborný vypravěč a skvělý marketér

Kuba! Název, který ukrývá v každém z nás ty nejrozmanitější cestovatelské představy. Mnohým se okamžitě vybaví rum, doutníky, stará auta, hudba a také samozřejmě Fidel Castro a socialismus. Jaký vlastně je největší a nejznámější ostrov Karibiku? Je to ostrov, který můžete vnímat doslova všemi smysly a možná i víc. Poprvé se Lívia Kocnárová na Kubu podívala před patnácti lety při studiu španělštiny, od té doby se země stala její srdeční záležitostí a opakovaně se sem vrací. Povídali jsme si s ní o tom, jak je nejlepší v zemi cestovat i o změnách za poslední roky.

Nejvíce turisté vnímají místní laxní přístup. Často například rezervují po internetu auto, Kubánci rezervaci sice potvrdí, ale nedokončí ji a neuzavřou. Je potřeba si uvědomit, že všechny tyhle základní služby vlastní stát.
Nejvíce turisté vnímají místní laxní přístup. Často například rezervují po internetu auto, Kubánci rezervaci sice potvrdí, ale nedokončí ji a neuzavřou. Je potřeba si uvědomit, že všechny tyhle základní služby vlastní stát.
Zdroj: Lívia Kocnárová

Jezdíte na Kubu několik let a vnímáte veškeré změny, které se na ostrově dějí. Kde vidíte největší problém týkající se nárustu množství turistů?
Na Kubě je celkově nedostatečná infrastruktura na počty turistů, které se sem se změnami chystají. Velký problém je s půjčením auta, ale i s ubytováním v některých místech. Lidé musejí přemýšlet dopředu a spoustu věcí si zařídit ještě před odletem.

Mění se kvůli všem těm novinkám i místní lidé?
Materiální nedostatek stále trvá a Kubánci jsou i přes složitý režim velmi vzdělaní lidé, na změny čekali čtyřicet let a teď když k nim má dojít, nevěří a trochu se bojí. Moc dobře vědí, že se budou mít lépe, jen když budou hodně pracovat. Jenže oni žijí jiným způsobem než my, jejich hodnoty jsou spíše v trávení času s rodinou a přáteli. A tohle všechno si budou v budoucnu možná muset odpustit.

Lívia Kocnárová provozuje cestovní kancelář Exotica Travel, kde se specializuje na Kubu a Kostariku. „Čím více je člověk zkušený, tím kritičtěji nahlíží na různé věci. Nicméně Kuba vám vždycky dodá takový zvláštní pocit svobody.‟

Vnímají tohle všichni?
Mladší generace tolik ne. Za to starší generace si velmi váží toho, co pro ně Fidel Castro udělal. Jsem přesvědčená o tom, že 80% lidí jeho režim uznává. Těžko se to vysvětluje, pokud neznáte ty politické hrůzy, které museli místní vydržet. Váží si toho, že na každé vesnici mají školu i velmi dobře fungující lékařskou péči zdarma. Nikde nevidíte slamy, nevidíte lidi umírat na ulici… A tohle je právě i přínos pro turistu, který zde neuvidí všechny ty smutné věci, které ve zbytku Latinské Ameriky jsou.

Když se člověk vydává třeba do Maroka, chtějí místní lidé z turistů neskutečně vytěžit a rok od roku se to zhoršuje. Jsou takoví i Kubánci?
Kubánci vždycky chtěli a vždycky budou chtít vytěžit, ale musím podotknout, že velmi inteligentním, sympatickým a nenásilným způsobem. V poslední době jsou lidé víc v ulicích a snaží se turistu zlákat jakýmkoli způsobem, protože je jejich první možností jak si vylepšit příjem. Samozřejmě to jde přes manipulaci a vymýšlení historek. Nejznámější je hláška: Pojďte se mnou, vezmu vás na večeři ke své tetičce. Čistě náhodou vás může i ubytovat. Tetička to samozřejmě není a daný člověk dostane provizi. Děje se to sice všude na světě, ale je fajn, že v podání Kubánců to má úroveň. Mají totiž stále svou hrdost a nikdy se neponižují.

Měšťanská věž v duchu jedinečné kubánské architektury. Trinidad, KubaV podobných zemích jsou lidé zvyklí komunikovat hodně odlehčeným způsobem a rázný Čech na ně asi může být dost drsný, že?
Přesně tak. Kubánec je vtipálek, výborný vypravěč a skvělý marketér. Je potřeba to všechno vnímat jako hru.

V téhle souvislosti mě napadá, nakolik se na Kubě smlouvá?
Moc se nesmlouvá. To je totiž spojené s tou zmiňovanou hrdostí. Pokud jste Kubánci sympatičtí, tak vám může něco málo slevit, ale není to nic výrazného. Možná to taky souvisí s tím, že se zrovna nepředřou a neudělají nic zadarmo. Zkrátka buď bude pracovat a nechá si to patřičně zaplatit, nebo nebude raději pracovat vůbec.

Čím více je člověk zkušený, tím kritičtěji nahlíží na různé věci. Nicméně Kuba vám vždycky dodá takový zvláštní pocit svobody.

Na jaké úrovni funguje místní doprava?
Pokud někdo chce cestovat místní dopravou, tak doporučuji, aby strávil na Kubě minimálně měsíc, protože je to neskutečně časově náročné. Samotní Kubánci mají velké problémy s dopravou do práce a my už vůbec nejsme zvyklí čekat dvě hodiny ve třicetistupňovém vedru, až nás někdo sveze. Jedete-li na Kubu na deset či čtrnáct dní, je to úplně zbytečně ztracený čas a vyhozené peníze.

Kuba stejně není taková typická batůžkářská destinace, že ano?
To určitě ne, protože tady cestování není tak snadné. Vezměme si třeba jeden ukázkový problém: Neustále potřebujete mít u sebe vodu a tu tady prostě neseženete v každém obchodě na každém rohu. Když tu destinaci neznáte, sháníte vodu i dvě hodiny a je běžné, že je dostatek vody jen v půllitrovém balení. Jak to budete brát batohem? A hlavně je Kuba pro baťůžkáře velmi drahou destinací.

Za čím vlastně turisté na Kubu jezdí?
Za poznáním naprosto specifické kultury. Oproti zbytku Latinské Ameriky má Kuba velmi zachovalou kulturu i architekturu. Kubánci mají navíc i jinou mentalitu, hudba v barech, neustálá párty. Je to prostě zábavná destinace.

Oproti zbytku Latinské Ameriky má Kuba velmi zachovalou kulturu i architekturu. Kubánci mají navíc i jinou mentalitu, hudba v barech, neustálá párty. Je to prostě zábavná destinace.Jaký je rozdíl třeba v porovnání s Kostarikou?
Zásadní rozdíl mezi těmihle karibskými destinacemi je právě v tom, že je Kuba zábavná a velmi bezpečná. Můžou se tam klidně vydat dvě slečny úplně bez zkušeností s cestováním. Třeba na Kostarice je to už trošku jiné, i když je stále nejbezpečnější ze Střední Ameriky. Největším problémem je hlavní město San José, kde se prostě po setmění nevychází. To na Kubě nikdy nezažijete, tam se ve čtyři ráno projdete Havanou a nic se vám nestane.

A kdybyste měla za sebe doporučit místa, která by neměl vynechat žádný cestovatel na Kubě?
Skvělá je Baracoa, která je, bohužel, až na samém konci a proto budete potřebovat tak týden, abyste se tam dostali, pokud nemáte pronajaté auto. S ním to trvá asi dva dny. Je také dobré zkusit si zažít Santiago de Cuba, protože to je něco úplně jiného. Emigrovala sem spousta Haiťanů, takže má tento kout Kuby zcela jiný nádech a poznáte tu hodně odlišný životní styl. Úžasná je samozřejmě Havana a doporučuji také do itineráře přidat nějakou zapadlejší vesnici, abyste narazili na ty ještě nezkažené Kubánce.