Hvězdu National Geographic zatkla policie

Afghánskou dívku, která se v roce 1985 objevila na obálce National Geographic, zná snad každý. Její tvář s pronikavě zelenýma očima se stala symbolem afghánského konfliktu. Teď ženě hrozí 14 let za mřížemi.

Příběh dívky s krásnýma očima má smutné pokračování.
Příběh dívky s krásnýma očima má smutné pokračování.
Zdroj: Profimedia.cz

Federální agenti zatkli Sharbat Gulu (44) v jejím domě v pákistánském Péšávaru kvůli podezření z padělání občanských průkazů. Hrozí jí až 14 let vězení. Oficiální obvinění zní: život načerno a výroba falešných dokladů pro ni a dva muže, které vydávala za své syny. Žena, která byla díky slavné fotografii označována jako Afghánská Mona Lisa, má přitom tři dcery. Někteří komentátoři říkají, že její případ je jen smutným důkazem, čeho všeho jsou schopni Afghánci, aby se nemuseli vrátit do válkou zničené země.
Zatčená Sharbat Gula (44)Zdroj: Profimedia.cz - výhradně pro redakční využití

Příběh slavné fotografie

Dvanáctiletou Sharbat, která patří k etniku Paštunů, vyfotil americký fotograf Steve McCurry v roce 1985 v Pákistánu, kde žila v uprchlickém táboře Nasir Baghu. Její vesnice byla napadena ruskými helikoptérami na začátku roku 1980. Její rodiče po náletu zemřeli a ona, tehdy šestiletá holčička, musela se svými sourozenci a babičkou uprchnout do sousedního Pákistánu.

Fotograf Steve McCurry se svým slavným portrétem.Zdroj: Profimedia.czFotograf neznal její jméno, a tak se na obálce National Geographic objevilo jen Afghánská dívka. Její výraz obličeje se však vryl do paměti každému. Pro svět neznámá zůstala více než 17 let. Sám McCurry dívku několikrát hledal. Úspěšný byl až v roce 2002, kdy Gulu našel v odlehlé oblasti Afghánistánu. Sharbat Gula si na setkání s fotografem dobře pamatovala.

Mohlo by vás zajímat: