Iglú hotel nabízí spánek v pěti stupních pod nulou

Lákalo vás někdy zkusit prožít den nebo noc v iglú? Je to k nevíře, ale někteří lidé chtějí spát ve velkých mrazech, a navíc jsou za to ochotni i platit. Možná ale po přečtení následujících řádků změníte názor a vyrazíte to zkusit. Není to daleko. Jen pár hodin cesty autem nebo něco přes hodinu letu letadlem…

Iglú hotel nabízí spánek v pěti stupních pod nulou
Iglú hotel nabízí spánek v pěti stupních pod nulou
Zdroj: archiv

Ve Švýcarsku najdete hned několik iglú vesnic (v Davosu, Engelbergu, Gstaadu, Svatém Mořici a Zermattu). Iglú vesnice v Davosu se nachází v lyžařské oblasti Parsenn ve východním švýcarském kantonu Graubünden. 

 

Na baru si můžete dát opravdu ledové pivo

V davoském iglú můžete navštívit místní ledový bar (nápoje tu mají pěkně vychlazené) nebo si můžete zkusit postavit vlastní iglú nebo uspořádat svatbu či večírek. Ale pro ty nejodvážnější tu mají opravdovou specialitu - můžete v iglú zkusit i přespat. A věřte nám, je to opravdu jen pro otrlé. I když je pravda, že teď na jaře jsou teploty trošku mírnější, ale i tak nepočítejte s tím, že se zahřejete - i když spacáku tu mají opravdu kvalitní.

Chcete někoho pořádně překvapit? Nebo zažít něco výjimečného? Můžete si vybrat ze široké nabídky a přespat ve standardním, romantickém iglú. Všude ale čekejte teploty tak kolem -5 °C. Topení není v ceně žádného z pokojů…

 

300 tun sněhu s inuitskými ornamenty

Nejvíc vás asi zaujmout bohatě zdobené stěny. Najdete na nich ryby, slony, lidské postavy, rostlinné motivy a vše, co vás jen napadne. Každou sezónu však iglú samozřejmě roztají a pak se musí stavit a zdobit celé znova. Celková váha sněhu, ze kterého je vše postaveno se pohybuje okolo 300 tun. Vše je vybudované s ohledem na životní prostředí a nepoužívá se umělý sníh.

Nafukovací balóny jsou obalené sněhem do základní podoby iglú. Postupně se staví jednotlivá iglú, až do finální podoby celé vesnice. Každá vesnice se postaví většinou za víc jak 100 dní a staví se tradiční metodou. 

Každá vesnice vypadá různě podle místa a dalších okolností. Většinou je páteří jedna chodba vysoká asi tak 3 metry a široká jeden metr. Každé iglú je asi 4 metry vysoké a má také 4 metry v průměru.

Jak noc přežít? Překvapivě snadno. Zvládají to i mimina a psi

Iglú se nachází uprostřed lyžařského areálu ve volné přírodě. Není moc dobré to podceňovat. Kromě teplého oblečení si s sebou vezměte i baterku a plavky. Součástí je i sauna nebo bazén… Kvalitní expediční spacák je nejdůležitější. Ale ten vám půjčí. V iglú přespali (a přežili) děti od 19 měsíců až po 82leté hosty… 

Na zahřátí si můžete dát pravé švýcarské fondue. Zvířata doprovázející své pány mohou v iglú přespat s nimi, ale musíte jim přinést speciální spacák.

Podívejte se na video a do útrob iglú:

Jak to všechno začalo?

Na začátku stála touha být na sjezdovce první a sám. Adrian Günter při těchto svých toulkách jednoho dne poprvé postavil první iglú. A také v něm přespal, a poznal, že když bude mít kvalitní expediční spacák, tak to nebyl zase takový problém vydržet. Lidé z okolí a kolemjdoucí turisté měli zájem se do iglú podívat nebo tam i přespat. Poptávka stoupala a stoupala, a tak se Adrian Günter a jeho přátelé rozhodli situaci využít a otevřeli první hotel v sezóně 1995 a 1996. 

Může se hodit: Davos má sice pověst luxusního střediska, ale díky zajímavým nabídkám si zde však dovolenou může dopřát i běžný turista. Jezděte místní veřejnou dopravou. Ve Švýcarsku jezdí vlaky přesně jako nikde jinde a můžete použít Swiss Pass, který je pro turisty velmi výhodný. Můžete pak po určitou dobu cestovat téměř neomezeně všemi dopravními prostředky (vlaky, autobusy, loděmi, městskou dopravou…). Více informací naleznete na www.mojesvycarsko.com

 

Úvodní foto:Isifa  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články